MENIU

Dan Dungaciu: Europa nu poate reacționa în acest moment la provocările de securitate

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, a explicat la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere, că în acest moment Europa este depășită în ceea ce privește lupta împotriva terorismului.

“Aici trebuie o clarificare a termenilor. Obama, coondoleanțe poporului belgian, nu european. Până una alta, instrumentele pe care le avem la dispoziție sunt naționale, chiar dacă noi vorbim de o lovitură europeană. Europa nu are capabilități să reacționeze la provocările de securitate”, a spus Dan Dungaciu.  

Acesta este de părere că atacul de astăzi de la Bruxelles este echivalent cu cel din 11 septembrie 2001, în SUA, asupra Turnurilor Gemene.

“Ce am văzut azi e o chestiune mult mai complicată. A fost un atac în Bruxelles, cu o simbolistică încărcată, echivalentă cu atacul asupra turnurilor gemene”, a susținut Dungaciu.

Potrivit acestuia, atacul de la aeroportul din Bruxelles a vizat cetățeni americani, subliniind că gruparea teroristă Stat Islamic devine din ce în ce mai sofisticată.

“În plus, atacul a fost la ghișeul American Airlains, deci au fost vizați cetățeni americani. Dacă este vorba de o asemenea operațiune din partea ISIS, atunci cu siguranța ar trebui să fim foarte îngrijorați. Pentru că ISIS devine din ce în ce mai complicată și sofisticată în spațiul european”, a spus directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale.

Acesta a explicat că Europa trebuie să reacționeze eficient în problema terorismului, urmând modelul american

“Europenii trebuie să răspundă la o întrebare, așa cum au răspuns americanii după 11 septembrie 2001: “De ce am fost atacați?”. Aici sunt două linii de răspuns: “Pentru ceea ce facem” sau “Pentru ceea ce suntem”. În funcție de răspuns, Europa trebuie să acționeze”, a conchis Dan Dungaciu.

 

 

 

Mai multe articole despre:
atac terorist dan dungaciu