Dan Dungaciu, despre situația din Moldova: Criza nu se va soluționa indiferent cine va fi premier
Geopoliticianul și sociologul Dan Dungaciu a vorbit în exclusivitate la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, despre criza din Republica Moldova, care, spune acesta, nu se va soluționa indiferent cine va ocupa locul de prim-ministru.
“Ce se întâmplă, dincolo de fenomenologia completă. cred că se întâmplă un lucru care e mai important pe termen mediu si lung decât pentru evenimentele de astăzi. Am senzația că Republica Moldova își consumă ultimele iluzii că proiectul numit Republica Moldova poate să fie viabil. Indiferent că va fi Vladimir Plahotniuc premier sau nu va fi premier, tensiunile care sunt în momentul acesta în Republica Moldova și care se așează pe crize mai profunde fac acolo să fie o furtună perfectă. Republica Moldova a intrat în această dispută politică fără să-și plătească salariile pentru luna decembrie, cu deficite enorme pe care nu și le poate acoperi, fără să aibă un acord cu FMI, este incapabilă să se împrumute de pe piețele externe. Deci situația economică din Republica Moldova este fără precedent”, a explicat Dan Dungaciu.
Totodată, acesta este de părere că Republica Moldova va rămâne în criză, iar că cei care cred că există politicieni salvatori se înșeală.
“În al doilea rând, este o criză socială extrem de profundă, pentru că în Republica Moldova divizarea pe criterii politice este iar profundă și nu pot să-mi aduc aminte când a existat în această țară o asemenea tensiune societală. Și peste asta vine tensiunea politică. Indiferent cum se va soluționa ea, Republica Moldova va rămâne într-o criză. Noi nu discutăm acum de soluționarea crizei care să depindă de o persoană sau alta, indiferent că în Republica Moldova există poziții care sugerează că ar exista oameni politici salvatori. Astea sunt simptomele unei crize profunde în societate”, a continuat geopoliticianul.
De asemenea, Dan Dungaciu trage un semnal de alarmă și în privința relației dintre România și Republica Moldova și îi îndeamnă pe oficialii români să se întrebe cum va reacționa țara noastră față de moldoveni, în condițiile în care, potrivit lui, această criză nu va trece.
“Deci ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, din perspectiva crizei care va urma nu are importanță foarte mare. România ar trebui să-și pună niște întrebări fundamentale despre Republica Moldova, ar trebui să se întrebe nu ce se întâmplă astăzi acolo, ci se va întâmpla anul viitor. Sau care va fi atitudinea României față de Republica Moldova după ce această criză va trece, pentru că această criză nu se va soluționa indiferent cine va fi pus premier”, este de părere sociologul.
Acesta a vorbit și despre un eveniment recent, deloc de neglijat, și anume ieșirea ambasadorului Marii Britanii din Republica Moldova la un post de televiziune în stiuație de criză.
“Cred că în acest moment, după ce am văzut semnalele, încleștarea a ajuns la apogeu și nimeni nu dă niciun semn că cedează. S-a întâmplat un eveniment acolo, miercuri seara, pe care vreau sa-l semnalez. Ambasadorul Marii Britanii a ieșit să facă un interviu public. Ambasadorii, de obicei, foarte rar ies în momente de tensiune să dea interviuri. Ambasadorul Marii Britanii a dat interviul la postul Jurnal TV, care e un post public care are o poziție politică vădită, evident. Faptul că un ambasador al Marii Britanii se duce să dea interviu este semnificativ. Cel mai semnificativ a fost însă alt mesaj pe care l-a dat ambasadorul. Vorbind de problemele pe care le generează corupția într-o societate, încheie așa: “Și eu dacă aș fi politician moldovean, atunci nu aș vrea să am aceste trei lucruri pe conștiința mea când aș pleca din funcție”. Cine pleacă din funcție din Republica Moldova? Evident că președintele Timofti. Deci mesajul dat de ambasada Marii Britanii Uniunii Europene a fost destul de clar în acel moment. Semnalul era dat omului politic care pleacă din politica Moldova și va pleca președintele Timofti, căruia i se încheie mandatul în martie”, a susținut Dan Dungaciu.