MENIU

Cutremure în lanţ în Italia. Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi, după o noapte de coșmar

Cutremur puternic în Italia, în urmă cu puţin timp. Seismul s-a simţit şi în Roma
Cutremure în lanţ în Italia, miercuri seară. Cel mai mare seism a avut 6,2 grade.

Noapte de coşmar în Italia, după o serie de cutremure puternice. Cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi. Un copil se află în stare gravă. Bilanțul este provizoriu. Trei cutremure majore au avut loc în decurs de 4 ore. Mișcările tectonice s-au simțit în aproape toată Italia, inclusiv la Roma, și au dus la prăbușirea mai multor clădiri.

UPDATE. Seria de seisme care a afectat centrul Italiei a provocat panică în rândul populaţiei, dar numărul victimelor este redus, pentru că cel mai puternic dintre cutremure a avut loc la două ore după primul, când majoritatea oamenilor erau deja la adăpost, scrie La Repubblica.

Şeful Departamentului pentru Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că "zeci" de oameni au fost răniţi, dar numai patru sunt în stare gravă, relatează Reuters. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol.

O singură persoană a murit în urma cutremurelor. Este vorba de un bătrân care a făcut infarct de frică. "Situaţia nu este atât de catastrofală pe cât ne temeam", a precizat Curcio.

PRIMELE IMAGINI după seismele puternice din Italia, de noaptea trecută

Un prim seism a avut loc în centrul ţării, aseară, în jurul orei 20, şi a fost resimţit şi în capitala Roma, unde mii de oameni au ieşit pe străzi cuprinşi de panică. Cutremurul, care a avut 5,4 pe Richter, a dus la prăbuşirea mai multor clădiri şi a lăsat mii de case în întuneric.

Alte oraşe afectate au fost Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro şi Florenţa. În localitatea Norcia, o biserică s-a prăbuşit, iar mai multe case au fost afectate. Seismul a fost urmat de numai puţin de 11 replici, cea mai puternică fiind de 3,9 pe Richter.

La două ore distanţă, a urmat un alt cutremur, de 6 pe Richter, cu epicentrul la 3,2 kilometri de localitatea Visso şi la 58 de kilometri de Perugia.

Seismul a fost urmat de două replici, una dintre ele de 4,2 pe Richter. La Amatrice, mai multe clădiri afectate de seismul din august s-au prăbuşit de tot. Autorităţile au anunţat că au trimis echipe de intervenţie în mai multe zone din centrul ţării.

PRIMELE IMAGINI după seismele puternice din Italia de noaptea trecută

.........

Două cutremure puternice, unul de 5,4 grade şi altul de 6,2 a avut loc miercuri seară în Italia, în regiunea Macerata. Ambele seisme s-au resimţit şi la Roma. Presa italiană scrie că încă nu se ştie dacă acesta a provocat vreo pagubă sau dacă sunt victime. Mai multe clădiri s-au prăbuşit.

Seismul din Italia de 6,2 grade a fost urmat de zeci de replici, cea mai puternică având 3,9 grade.

Din primele informaţii, acest al doilea cutremur din Italia nu a fost o replică a primului cutremur de miercuri seară, fiind înregistrată o mişcare tectonică diferită.

UPDATE 23.50: Până la ora actuală, cutremurul din Macerata a fost urmat de 11 replici, cea mai mică având 3 grade şi cea mai puternică replică 3,9 grade.

UPDATE 23:20. Până în prezent, cutremurul de 6,2 grade din Italia a fost urmat de 6 replici, cea mai puternică fiind de 3,8 grade.

UPDATE 23:10. Acest seism a fost mai puternic decât cel cu magnitudinea 5,5 care s-a produs cu două ore înainte în aceeași regiune și s-a soldat cu doi răniți, potrivit unui prim bilanț au autorităţilor italiene, scrie Rai Uno.

UPDATE 22:55. Cutremurul de 6,2 grade din Italia a fost urmat de încă două replici, una de 3,4 grade, la ora 22:27 (ora României) şi alta de 4,3 grade, la ora 22:43 (ora României).

Epicentrul cutremurului s-a situat la 3,2 kilometri de Visso şi la 58 kilometru de Perugia. 

UPDATE 22:35. Încă un cutremur puternic, de 6,2 grade s-a înregistrat în seara aceasta, la ora 22:18 (ora României) în Italia. 

Al doilea cutremur a fost simţit puternic în centrul ţării.

UPDATE 22.20: "Situaţia cea mai gravă este în localitatea Castelsantangelo sul Nera, unde curentul electric este oprit", a declarat şeful Serviciului de protecţie civilă din regiunea Marche, Cesare Spuri.

Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din cauza riscului de prăbuşire, crie mediafax.ro.

În orăşelul Visso s-au prăbuşit mai multe clădiri, iar o persoană a fost rănită după desprinderea unei părţi a tavanului locuinţei, scrie ziarul La Repubblica. De asemenea, o parte a unei biserici s-a prăbuşit în localitatea Norcia.

Unele clădiri s-au prăbuşit şi în satele Ussita şi Preci, precum şi în localitatea Amatrice, afectată şi de cutremurul din 24 august, soldat cu 298 de morţi şi mii de răniţi.

UPDATE 21:45. Protecţia Civilă italiană a anunţat că s-a pus la dispoziţia cetăţenilor următorul număr de telefon: 00.840.840, Sala operativa @RegioneLazio 803.555

UPDATE 21:10. Cutremurul din Italia a fost urmat de 6 replici

 

 

 

Prima replică a avut loc la ora 19:21 (ora Italiei) şi a avut 2,6 grade, iar a doua la ora 19:24 şi a avut 2,5 grade. A mai urmat un sesim la ora 19:32, de 2,1 grade, la 19:38 de 2,8 grade, la 19:44 de 2,5 grade şi la 19:48 de 2,1 grade. Toate aceste replici au avut loc în provinciile Macerata.

Nu au fost raportate deocamdată victime sau pagube materiale, notează Reuters.

Mai multe persoane au părăsit casele şi s-au înregistrat mai multe apeluri către brigada italiană de pompieri.

Cutremurul s-a produs în zona localităţii Visso (provincia Macerata, regiunea Marche), la adâncimea de doar 10 kilometri, anunţă Institutul american de Geofizică (USGS).

Conform Institutului italian de geofizică, seismul a avut magnitudinea de 5,4 grade, epicentrul fiind în zona Visso / Val Nerina. Cutremurul a fost simţit puternic în oraşele Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro, dar şi în Roma şi Florenţa.

Cutremurul a avut loc de o adâncime de doar 10 kilometri. Epicentul cutremurul a fost în provincia Macerata, din regiunea Marche. 

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a avut loc în Italia centrală pe 24 august 2016, la ora locală 03:36, în apropiere de Norcia, un oraș din Provincia Perugia.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică fiind de 5,5. Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind "sever". Orașul Amatrice din Provincia Rieti a fost cel mai afectat de cutremur Aici, multe din clădirile istorice s-au prăbușit. Cutremurul și replicile sale au fost simțite în regiuni întinse din Italia centrală, inclusiv Roma, Napoli și Florența.

În urma cutremurul din 24 august 2016, 294 de persoane au murit, dintre care 5 români. De asemenea, peste 380 de persoane au fost rănite.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L'Aquila, situată la doar 50 km de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 308 morți și peste 1.500 de răniți, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

OFERTE FOARTE BUNE LA eMAG! LE POTI CONSULTA AICI!!!