MENIU

Cutremur puternic de suprafață - magnitudine de 6,3 - Sunt așteptate pagube uriașe

Cutremur puternic marți seară - Magnitudinea este de 6,3

Un cutremur puternic, de magnitudine 6,3, s-a produs marți seară. 

La ora 17:59:01 (ora locală a României) s-a produs în Luzon, Filipine, un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.3, la adâncimea de 10km.

Potrivit primelor informații, nu a fost emisă alertă de tsunami.

Inițial, Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a anunțat o magnitudine de 6,5.

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în regiunea Luzon, la 11 kilometri nord-est de orașul Dolores, la o adâncime de 15,9 kilometri. Deocamdată nu au fost raportate pagube sau victime.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 128km NE de Baguio, 177km NE de Dagupan, 217km N de Cabanatuan City, 224km N de Tarlac City, 253km N de Mabalacat City, 259km N de Santol, 260km N de Angeles City, 270km N de San Fernando, 288km N de Guyong, 289km N de Malolos.

La începutul zilei, un cutremur mai mic, cu magnitudinea de 5,1 s-a produs în apropiere de Davao, în partea de sud a țării.

„Ne aşteptăm la pagube”, a declarat pentru presă seismologul Charm Villamil referindu-se la cutremurul care s-a produs la ora 22:59 (14:59 GMT) în apropierea oraşului Dolores, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Aceasta a precizat că impactul asupra clădirilor depinde de soliditatea acestora, precum şi de caracteristicile solului. Seismul a fost resimţit până în capitala Manila, situată la o distanţă de peste 330 de kilometri înspre sud.

În luna iulie, un seism cu magnitudinea 7 produs în aceeaşi regiune a provocat alunecări de teren în această zonă muntoasă care au dus la moartea a 11 persoane şi la sute de răniţi, reamintește AFP.

Cutremurele sunt frecvente în Filipine, arhipelag situat pe ''Centura de foc'' a Pacificului, o regiune sub formă de arc activă din punct de vedere seismic care se întinde din Japonia până în Asia de Sud-Est şi în bazinul Oceanului Pacific.

Departamentul de apărare civilă din Filipine organizează în mod regulat exerciţii de simulare a seismelor în zonele unde se află liniile de falie active. În octombrie 2013, un cutremur cu magnitudinea 7,1 care s-a produs în insula Bohol, situată în centrul arhipelagului, a făcut peste 200 de victime.