MENIU

CUTREMUR NEPAL. Mărturiile terifiante ale unuia dintre supraviețuitorii de pe Everest

CUTREMUR NEPAL. Un perete alb de zăpadă cât o clădire cu 50 de etaje. Aşa este descrisă avalanşa de pe Everest de către unul dintre alpiniştii care a supravieţuit tsunamiului de omăt şi gheaţă. Bilanţul, încă provizoriu, al avalanşei de ieri, cauzată de seismul dezastruos ce a lovit Nepalul, este de 22 de morţi, scrie BBC. Unii dintre ei au fost transportaţi la spital cu elicopterul, dar sunt încă mulţi alţii care au nevoie de ajutor şi sunt blocaţi pe creste.

UPDATE: Guvernul din Nepal a anunțat că numărul celor dispăruți este de cel puțin 217. Totodată, s-a reușit salvarea a 32 de oameni din zona respectivă, iar 29 sunt îngrijiți în spitalul din localitatea Lukla, situată în apropiere de Everest, conform declarațiilor unui reprezentant al Ministerului Turismului din Kathmandu.

Avalanșa a acoperit una din taberele de bază folosite de alpiniști, ghizi și însoțitorii lor și bilanțul prezentat duminică de autorități indică existența a cel puțin 51 de răniți, dintre care 41 în stare gravă.

CUTREMUR NEPAL. Tone de zăpadă au fost dislocate de pe munte şi au pornit violent spre tabăra de la baza Everestului, imediat după seismul de 7,8. Alpiniştii care au supravieţuit povestesc că totul s-a cutremurat, au ieşit din corturi şi au văzut cum avalanşa se îndrepta spre ei. Au mai avut timp să-şi ia echipamentul să se ancoreze pentru a nu fi luaţi de torent.

Scenariul s-a repetat, dar la o mai mică amploare după replica de 6,7. Trei avalanşe mai mici s-au declanşat, perturbând operaţiunile de salvare.

"Am simţit noi mişcări telurice. S-au prăbuşit din nou bucăţi de gheaţă din acest gheţar. Nu a fost deloc bine. Ne-am speriat. Iar vremea nu pare să se îmbunătăţească prea curând. A început, din nou, să ningă, dar de dimineaţă vremea a fost mai bună, a fost un pic de soare şi am reuşit să contactăm oamenii care se aflau pe munte", a spus alpinistul Arjun Vajpal.

CUTREMUR NEPAL. În momentul producerii avalanşei, pe vârful Everest erau în expediţie patru exploratori români. Toţi sunt în siguranţă, iar Alex Găvan a reuşit chiar să posteze mesaje pe contul său de Twitter în care furniza informaţii despre desfăşurarea operaţiunilor de salvare.

 

Everestul, cel mai înalt vârf din lume, măsoară 8.848 de metri, a fost cucerit în 1953, iar, de atunci, anual se organizează pe el sute de expediţii. 

 

Încă un cutremur în Nepal: replică violentă, de 6,7 grade pe scara Richter. Resimţit şi în India

 

CUTREMUR NEPAL. Eforturile de salvare se intensifică. Comunitatea internațională trimite ajutoare


Cutremur masiv în Nepal: Peste 2.300 de persoane au murit și aproape 5.000 au fost grav rănite