MENIU

CUTREMUR în lumea arabă. Mai multe țări rup legăturile cu Qatarul, acuzat de susținerea terorismului

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, în contextul în care aceste state acuză autorităţile de la Doha că sponsorizează terorismul şi extremismul, informează site-ul France 24, citat de Mediafax. Cele patru state au fost urmate de Yemen, Libia și Maldive.

Agenţia saudită de ştiri SPA a anunţat că Riyadhul a luat această decizie pentru "a-şi proteja propria securitate naţională de pericolele terorismului şi extremismului". Această măsură "decisivă" a fost luată ca urmare a "încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani", se mai anunţă în comunicatul autorităţilor saudite.

O hotărâre asemănătoare a fost luată şi de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar şi de Bahrain, care a acuzat Doha că ar încerca să "submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării".

Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.

Guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat și el, luni, ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de cooperare cu rebelii houthi, a relatat agenția de stat Saba.

Yemenul este divizat din cauza unui război civil ce durează de aproape doi ani, izbucnit între gruparea houthi, sprijinită de către Iran, și o coaliție arabă sunnită, susținută de Occident și aflată sub comanda Arabiei Saudite.

Libia și Maldive s-au raliat la rândul lor deciziei. 

În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţare este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Stat Islamic.

Acuzațiile au vizat și apropierea Qatarului de Iran, pe care lumea arabă îl consideră drept principalul inamic din regiune. 

Măsuri de izolare a Qatarului

— Cele trei țări le-au cerut diplomaților lor să părăsească Doha în 48 de ore. În 2014, cele trei și-au rechemat ambasadorii din Qatar pentru a protesta împotriva susținerii acordate de acesta Frăției musulmane.

—Închiderea spațiului aerian al celor trei țări pentru zborurile companiei aeriene a Qatarului, precum și suspendarea legăturilor aeriene și maritime în 24 de ore. Companiile Etihad, Emirates și flydubai din Emiratele Arabe Unite și-au suspendat zborurile spre și dinspre Doha de marți dimineața. Qatar Airways și-a suspendat la rândul ei legăturile cu Arabia Saudită, a cărei companie națională, Saudia, a luat o măsură similară.

—Închiderea frontierei terestre a Arabiei Saudite cu Qatarul, ceea ce blochează importurile de bunuri pe cale terestră.

—Interzicerea deplasării în Qatar a cetățenilor celor trei țări.

—Cetățenii din Qatar aflați în cele trei țări sunt invitați să plece în interval de 14 zile; doar pelerinii din Qatar mai au voie să meargă la locurile sfinte musulmane din Arabia Saudită.

Contraacuzațiile Qatarului

Qatarul a afirmat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și invenții al cărei scop este punerea sa sub tutelă.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniază că, în calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.

Apelul SUA

Secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut apel luni la țările din Golf să încerce să-și reglementeze divergențele și rămână unite, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Desigur, încurajăm părțile să se așeze și să discute despre aceste divergențe", a declarat presei șeful diplomației americane, aflat în vizită la Sydney, Australia. "Dacă avem un rol de jucat pentru a le ajuta să-și înfrunte aceste divergențe, considerăm că este important pentru Consiliul de cooperare al Golfului să rămână unit", a spus Tillerson. El a adăugat că nu se așteaptă ca această decizie să aibă "vreun impact semnificativ asupra luptei împotriva terorismului în regiune sau pe plan global".