Cursa înarmării a început, după ruperea tratatului nuclear. Anunț dramatic al lui Vladimir Putin
Vladimir Putin i-a răspuns lui Donald Trump cu aceeași monedă. După ce SUA s-au retras din Tratatul de dezarmare nucleară INF, Moscova suspendă la rândul ei acordul și anunță dezvoltarea de noi rachete, inclusiv supersonice.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.
Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice. Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruşi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul.
"Partenerii americani au declarat că îşi suspendă participarea la acord, atunci suspendăm şi noi", a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe televizate cu miniştrii de Externe şi ai Apărării.
Avertismentul lui Trump
Liderul de la Casa Albă lansase un avertisment privind dezvoltarea de noi arme.
Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.
"De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului", a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat vineri seară că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
Avertisment sumbru pentru Trump, împinge SUA într-un nou război rece
"Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă" după retragerea SUA din Tratatul INF. "Este normal să fie luate astfel de măsuri", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, conform postului Rossiya-1 şi agenţia Tass.
Ministerul rus de Externe a cerut Administraţiei Donald Trump să prezinte dovezile privind presupusa încălcare de către Rusia a Tratatului INF, informează Interfax.
Decizia dă startul unei retrageri din tratat, care va dura efectiv șase luni. Administrația preșdintelui Trump a precizat că SUA sunt pregătite să revină asupra deciziei, dacă Rusia va distruge toate armele care încalcă tratatul.
Rusia, suspectată că a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan.
Acordul interzicea rachetele nucleare cu o rază de 500 până la 5.500 de kilometri.
Ce spune România
În încercarea de a calma spiritele, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Alianţa nu intenţionează să amplaseze noi rachete nucleare în Europa.
România şi-a exprimat susţinerea pentru NATO și SUA.
"Suntem alături de SUA şi de poziţia comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autorităţile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă şi verificabilă în condiţiile tratatului, în următoarele şase luni", precizează MAE pe Twitter.