MENIU

Cunoscuta activistă suedeză Greta Thunberg, reținută de poliție la un protest în Germania - VIDEO

Cunoscuta activistă de mediu Greta a fost arestată de poliție la un protest împotriva exploatării de cărbune din Germania.

Greta Thunberg a fost reţinută de poliţie în timpul unui protest împotriva exploatării cărbunelui într-un sat din Germania.

Activista suedeză pentru protejarea mediului, în vârstă de 20 de ani, a luat parte la mai multe proteste împotriva demolării satului Luetzerath pentru a face loc extinderii exploatării unei mine de cărbune din apropiere.

Rețelele de socializare au difuzat mai multe imagini cu protestul la care a participat Greta T. 

Greta Thunberg a fost arestată de polițiștii germani pentru că a protestat împotriva extinderii exploatării de cărbune.

Imaginile publicate marți arată momentul în care poliția germană o transportă pe Greta Thunberg în afara protestelor majore de la mina de cărbune din satul acum nelocuit Lützerath din vestul Germaniei.

Protestatarii au venit să manifesteze de peste o săptămână, opunându-se demolării clădirilor abandonate deținute acum de compania energetică RWE.

Thunberg a ajuns săptămâna trecută pentru a participa la proteste.

Poliția germană a transmis că un grup de protestatari, printre care și Greta Thunberg, s-au îndepărtat de manifestația centrală și au început să se apropie de intrarea în mina Garzweiler. Nu este permisă deplasarea în zonă, la marginea minei, din motive de siguranță, relatează Deutsche Welle.

Potrivit polițiștilor, un protestatar ar fi intrat în mină.

„Greta Thunberg făcea parte dintr-un grup de activiști care s-au repezit spre margine abruptă. A fost oprită și transportată de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat pentru a le stabili identitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Aachen pentru agenția de presă Reuters. 

Acesta nu a dat detalii despre ce se va întâmpla cu Thunberg sau grupul cu care a fost reținută sau dacă activistul care a sărit în mină a fost rănit.

Poliția a precizat însă că Greta T. nu a fost arestată, ci doar reţinută împreună cu alţi protestatari pentru identificare.

Reuters a relatat ulterior că un martor ocular a spus că Thunberg a fost văzută stând singură într-un autobuz mare al poliției.

Mai mulți dintre protestatari au fost reținuți de poliție pentru scurt timp în ultimele 10 zile, în timp ce alții au fost doar îndepărtați din zonele pe care poliția le supraveghea pentu începerea demolării.

Germania se află într-o gravă criză energetică din cauza sistării de gaz rusesc ca urmare a războiului din Ucraina şi răcirii relaţiilor ruso-germane. 

Germanii sunt nevoiţi să apeleze la cărbuni pentru a trece cu bine peste raţionalizarea energetică din această iarnă. În același timp, activiştii de mediu se opun şi exploatării de cărbuni, fiind consideraţi cei mai poluanţi.

Lignitul este considerat de exemplu de activişti drept cea mai dăunătoare formă de cărbune. Dar guvernul Scholz consideră că utilizarea sa va asigura securitatea energetică a Germaniei pe termen scurt.

Scholz s-a angajat să prezinte planuri de eliminare treptată a cărbunelui până în 2030 în Renania.