Cum relatează presa internațională modificările anunțate de ministrul Finanțelor
Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre noile măsuri fiscale anunţate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
"Bursa de Valori din România este în scădere cu aproape 12% în urma noilor propuneri de taxe", titrează site-ul publicaţiei Financial Times.
Reforma cunoscută sub denumirea de "taxa pe lăcomie", va include de asemenea noi taxe asupra companiilor din domeniile energiei şi telecomunicaţiilor, care vor fi obligate să plătească 3% din cifra de afaceri, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, citat de Financial Times.
Indexul bursei de valori de la Bucureşti a scăzut cu 11,9%, aflându-se în cea mai mare scădere încă din 2009, potrivit Refinitiv. Este de asemenea cea de a doua cea mai mare scădere încă de la sfârşitul anilor 1990.
Publicaţia Financial Times menţionează că Romgaz şi OMV Petrom au scăzut cu peste 5% fiecare.
Agenţia Reuters relatează că Guvernul român a avut o abordare oscilantă a intenţiilor privind taxele, anul trecut, provocând incertitudine în rândul investitorilor şi afectând cursul valutar al leului.
Jurnaliştii de la Reuters menţionează că Teodorovici nu a elaborat cum va aplica Guvernul taxa pe lăcomie şi nici mecanismul acesteia.
"Teodorovici a declarat că noua taxă va reuşi să aducă la buget 3,6 miliarde de lei", adăugă Reuters.
Într-un articol separat, Reuters relatează că acţiunile băncilor Erste Bank şi Raiffeisen Bank International au scăzut, miercuri, în urma anunţului făcut în privinţa planurile de a le impune băncilor din România o nouă taxă începând în 2019.
"Erste Bank, care primeşte aproximativ 8,4% din cifra sa de afaceri de la cea mai mare bancă din România, Banca Comerciala Romana, a înregistrat la acţiunile sale o scădere de aproximativ 10%".
Analiştii KBW, citaţi de Reuters, consideră că noua taxă va afecta de asemenea şi câştigurile băncii franceză Societe General.
Jurnaliştii de la Bloomberg relatează că preşedintele Klaus Iohannis, câţiva afacerişti şi asociaţii pentru pensii private, au cerut Guvernului să reconsidere decizia, făcând apel la consultaţii mai ample înainte de a acţiona şi numind măsurile "ilogice".
"Sectorul bancar din România este controlat în cea mai mare parte de creditorii occidentali, inclusiv Erste Group Bank AG, Societe Generale SA şi UniCredit. Industria gazelor naturale este împărţită între compania OMV Petrom, controlată de OMV AG din Austria şi Romgaz ", explică Bloomberg.