MENIU

Cum erau aprovizionați cu muniție, medicamente și mâncare soldații ucraineni din Azovstal: "Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii"

Fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki, a vorbit, într-un interviu pentru presa din Ucraina, cum au rezistat aproape două luni soldații ucraineni care au apărat oțelăria Azovstal. Potrivit lui Bilețki, soldații din batalionul Azov erau aprovizionați din exterior printr-o operațiune care „nu a mai existat în istoria omenirii”.

Andrii Bilețki spune că luptătorii au primit muniție, medicamente și mâncare cu ajutorul camarazilor, care le-au parașutat desupra combinatului. În plus, unii dintre ei chiar ar fi fost evacuați înainte ca oțelăria să cadă în mâinile rușilor.

„Au fost cel puțin cinci încercări de a duce ajutor luptătorilor din Azovstal. Trebuie să apreciez curajul și profesionalismul piloților ucraineni. Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii, nici americanii cu Black Hawk n-au reușit așa ceva. Să treci de o apărare atât de puternică, cu atât de multe sisteme antiaeriene, este imposibil”, a povestit Andrii Bilețki.

„Rolul meu, al nostru, al băieților din Azov, era să organizăm desantul. Obiectivul era să spargem blocada și să fim acasă în 5-10 zile. Toate încercările au fost reușite, mai puțin ultimele două. Dușmanul a înțeles ce facem și a devenit mult mai atent”, a mai arătat Bilețki.

Potrivit fondatorului batalionului Azov, „băieții știau unde merg și care sunt riscurile”.

Armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”.