MENIU

Cum au încercat să răspândească panica la Bruxelles mai mulți susținători ai Statului Islamic

Imediat după atentatele de la Bruxelles, de marți, 22 martie, mai multe conturi înregistrate pe Twitter, vizibil deținute de susținători ai Statului Islamic, au început să răspândească, sub aspectul panicii, zvonuri care prevesteau alte atacuri care ar fi urmat să aibă loc peste tot în capitala europeană, notează Le Monde.

Le Monde redă câteva exemple, care evocă alerte în mai multe locuri publice, binecunoscute din Bruxelles: un spital, o universitate, sediul Comisiei Europene. Bineînțeles, niciuna dintre aceste informații nu s-a dovedit a fi adevărată:

"Nu transportați victimele la Spitalul "Saint Pierre" din Bruxelles. Mai multe bombe în incintă!"
 
"Mai multe bombe plasate la Universitatea "Libre" din Bruxelles!"
 
"Urgență! Mai multe bombe plasate la Comisia Europeană! Evacuați de urgență sau veți muri!"

 
 
Pentru a propaga și mai eficient "avertizările", conturile au apelat la imagini care ilustrează instituțiile la care fac referire, indiciu că totul ar fi fost planificat.
 

 
Twitter a suspendat imediat acele conturi. Cu toate acestea, notează Le Monde, altele au fost recreate.
 
"Mai multe bombe plasate la sediul Comisiei Europene. Evacuați de urgență sau muriți!"

 
 
 
 
Cel puțin 34 de persoane au murit, într-un dublu atac terorist petrecut, marți dimineață, în capitala Belgiei. Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem, unde au murit cel puțin 14 oameni. O a treia deflagrație s-a produs la metrou, în stația Maelbeek, unde alte 20 persoane au decedat. Gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, iar Bruxelles-ul este, în aceste momente, complet paralizat. Potrivit unor surse citate de Reuters şi AP, atentatele au fost revendicate de ISIS.