MENIU

Cultul masacrului de la Biserica Veștilor Bune: Un „profet” își convingea adepții să moară de foame, în timp ce el avea provizii în frigider

Peste 430 de cadavre au fost descoperite într-o pădure din Kenya, după ce poliția a intervenit la sediul Bisericii Veștilor Bune, condusă de pastorul extremist Paul Mackenzie. Supraviețuitorii sunt încă traumatizați de masacrul în care sute de membri ai cultului, inclusiv 191 de copii, au fost convinși să își înfometeze trupurile până la moarte, așteptând apocalipsa.

Poliția a descoperit primele cadavre acum 17 luni, în pădurea de lângă orașul Malindi, situat la aproximativ 60 de kilometri de coasta Kenyei. Până acum, au fost recuperate cel puțin 436 de trupuri. Mackenzie, liderul cultului, este acuzat de uciderea a 191 de copii și alte crime atroce. Deși a pledat nevinovat, el riscă închisoarea pe viață dacă va fi găsit vinovat.

Mărturiile șocante ale unui gropar

Shukran Karisa Mangi, unul dintre groparii care a fost implicat în dezgroparea cadavrelor, povestește despre ororile pe care le-a văzut în timp ce dezgropa trupurile adepților. Mangi, care obișnuia să consume alcool înainte de a începe munca pentru a-și amorți sentimentele, a fost devastat când a descoperit cadavrul unui prieten apropiat, cu gâtul răsucit într-o poziție atât de nefirească, încât capul era în direcția opusă corpului. Această imagine l-a urmărit constant, afectându-l emoțional, mai ales după ce găsise și cadavrele mai multor copii.

„A murit într-un mod extrem de crud,” a declarat Mangi pentru ABC News. Imaginea corpului mutilat al prietenului său continuă să îl bântuie, împiedicându-l să-și găsească liniștea, chiar și după ce cadavrele au fost îngropate în gropi comune superficiale.

Ascensiunea unui lider carismatic

Paul Mackenzie, un fost vânzător ambulant și șofer de taxi, și-a început cariera de predicator în orașul Malindi, unde a deschis Biserica Veștilor Bune în 2003. Își câștigase o reputație națională ca predicator carismatic, fiind considerat de mulți ca un om capabil de miracole și exorcisme. Printre adepții săi se numărau oameni din diverse pături sociale, inclusiv profesori și polițiști, atrași de mesajele sale apocaliptice.

Deși începuse ca un simplu predicator, Mackenzie și-a construit o imagine de „profet”, un lider venerat de comunitatea sa. În 2019, el a fost reținut pentru scurt timp după ce s-a opus introducerii numerelor naționale de identificare, susținând că acestea sunt „satanice”. Ulterior, a închis biserica din Malindi și s-a mutat într-o pădure din Shakahola, unde a închiriat 800 de acri și a continuat să adune adepți.

Copiii țineau post negru până la moarte

Supraviețuitorii acestui cult îngrozitor povestesc despre ororile trăite în Shakahola. Membrii erau convinși să postească până la moarte pentru a ajunge la Iisus. „Când a spus că și copiii trebuie să postească până la moarte, am știut că nu mai pot face asta,” a mărturisit Salma Masha, una dintre persoanele care au reușit să scape după ce a fost martoră la moartea de foame a doi copii.

În timp ce adepții mureau de foame, poliția a descoperit lapte și pâine în frigiderul lui Mackenzie. El trăia confortabil, protejat de bodyguarzi și susținut de informatori, în timp ce urmăritorii săi sufereau groaznic. Cei care încercau să părăsească cultul fără permisiunea lui Mackenzie erau supuși la bătăi brutale.

Autopsiile efectuate pe peste 100 de cadavre au confirmat că majoritatea au murit fie din cauza înfometării, fie prin strangulare, sufocare sau răniri provocate de obiecte contondente. Potrivit Crucii Roșii din Kenya, peste 600 de persoane sunt încă date dispărute, iar Mangi crede că există încă gropi comune nedescoperite în pădurea Shakahola.

Masacrul de la Biserica Veștilor Bune rămâne unul dintre cele mai sângeroase incidente legate de un cult religios, dezvăluind cruzimea extremismului religios și manipularea credincioșilor vulnerabili. Liderul cultului, Paul Mackenzie, se confruntă acum cu acuzații grave, în timp ce rămășițele acestui coșmar continuă să fie dezgropate din inima pădurii kenyene.

      Sute de oameni au murit înfometați / Sursa foto - Presa străină