MENIU

Criza refugiaților: Primul feribot cu migranți din Grecia a sosit în Turcia

O primă navă având la bord migranți în cadrul acordului încheiat de Uniunea Europeană și Ankara a sosit luni dimineață în portul Dikili, de pe coasta de vest a Turciei, relatează AFP și Reuters.

Potrivit Reuters, feribotul a plecat de pe insula grecească Lesbos. În virtutea acordului, pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian va fi acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane.

Trei nave turce cu migranți la bord au plecat luni dimineață dinspre insulele grecești Lesbos și Chios către Turcia, în baza acordului încheiat de Uniunea Europeană și Ankara, pe 18 martie, pentru a limita afluxul de migranți către continentul european, relatează AFP și Reuters.

Feribotul Lesvos, unul de mici dimensiuni, a plecat din insula Lesbos spre orașul Dikili, situat pe coasta de vest a Turciei, în jurul orei locale 07:00 (04:00 GMT). El a fost urmat de un catamaran, Nezli Jale, având la bord câteva sute de migranți.

O altă navă transportând migranți a părăsit luni dimineață insula Chios cu destinația Turcia.

Majoritatea acestor migranți provin din Pakistan și Bangladesh, potrivit Ewei Moncure, purtătoare de cuvânt a Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la frontierele externe ale UE).

Comisia Europeană a subliniat vineri că intenționează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanților de azil din Grecia în Turcia. Precizarea executivului comunitar a venit ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a organizației Amnesty International.

În urmă cu zece zile, UNHCR se declara îngrijorat că acordul dintre UE și Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranță necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit datelor ONU, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule ''pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiții adecvate pentru a-i găzdui pe refugiați în mod decent'' în așteptarea analizării solicitărilor lor.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
Turcia Grecia refugiaţi