MENIU

CRIZĂ majoră în 2023 - Beijingul simulează un război: invazie la scară largă în Taiwan - Tensiuni uriașe

CRIZĂ majoră în 2023 - Beijingul simulează un război: invazie la scară largă în Taiwan Foto: Profi Media/AP

China a simulat, pentru a doua oară în mai puțin de o lună, un război cu Taiwanul. A avut loc o adevărată desfășurare de forțe în jurul insulei. Exercițiile de luptă au fost axate pe atacuri terestre și asalturi maritime. Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez și nu exclude să recurgă la forță pentru a-l readuce sub tutela sa. 

Manevrele simulate de China, precizează armata, au avut scopul să testeze capacităţi de luptă comună. Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că 57 de avioane şi patru nave chinezeşti au operat în jurul insulei în ultimele 24 de ore. În total, 28 dintre aceste aeronave au pătrus în zona de apărare aeriană a Tiwanului, acuză ministerul, relatează Realitatea PLUS.

Armata chineză a desfășurat exerciții de luptă pe scară largă începând de duminică, 8 ianuarie, trimițând avioane de război și nave de marină spre Taiwan, au anunțat atât ministerul chinez, cât și cel taiwanez al apărării, potrivit Associated Press. Exercițiile de duminică au continuat și luni, a declarat Ministerul Apărării de la Tai Pei, avioanele de război și navele marinei chineze monitorizând sistemele de rachete ale Taiwanului.

Taiwanul este considerat cel mai periculos loc de pe planetă în anul 2023 din cauza Chinei și a Statelor Unite care au interese majore în zonă. Specialiștii sunt tot mai îngrijorați că tensiunile cu Beijingul ar putea degenera într-o conflict armat, amintește Realitatea PLUS. Relațiile dintre Beijing și Taipei, deja tensionate, s-au degradat dramatic de anul trecut, iar oficialii de la Beijing au amenințat de mai multe ori că vor reunifica insula cu restul Chinei prin orice mijloace. 

Exercițiile de acum au loc chiar în timpul vizitei unui grup de parlamentari germani care au aterizat în Taiwan luni dimineață. În fruntea delegației se află Marie-Agnes Strack-Zimmermann, care conduce Comisia de apărare a Parlamentului german. pe agenda delegației germane sunt întâlnirile cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, precum și cu șeful Consiliului de Securitate Națională din Taiwan și cu Consiliul pentru Afaceri Continentale, care se ocupă de problemele legate de China, potrivit AP.

În ultimii ani, China și-a intensificat presiunile asupra armatei din Taiwan, trimițând aproape zilnic avioane de război sau nave de marină spre insula autoguvernată. China revendică suveranitatea asupra insulei, care s-a desprins de autoritatea Chinei comuniste în 1949, după un război civil.

De altfel, autoritățile din Taiwan au anunţat că și la sfârşitul lunii decembrie 43 de aeronave chinezeşti au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan. Numărul record trimis spre Taiwan a fost de 71 de avioane și 7 nave, cel mai mare exercițiu de asemenea amploare din 2022. Legat de manevrele militare din ultimele săptămâni, Taiwanul le consideră fără precedent. 

În decursul a 24 de ore, între orele 6 dimineața de duminică și 6 dimineața de luni, Armata Populară de Eliberare a Chinei a survolat cu 57 de avioane de război și a navigat cu patru nave în apele care despart China de Taiwan, a declarat luni dimineața Ministerul Apărării Naționale din Taiwan, într-un comunicat. Iar 28 dintre aceste avioane au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, graniță neoficială menținută de cele două state.

China a anunțat exercițiile militare duminică târziu, în jurul orei 23.00, spunând că „obiectivul principal a fost să exerseze atacuri terestre și atacuri pe mare”.

În același timp, Taiwanul va organiza exerciții militare anuale de două zile începând de miercuri. Exercițiul efectuat înainte de sărbătorile de Anul Nou Lunar are ca scop prezentarea capacităților sale de apărare.

China a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în august 2022 de Nancy Pelosi, preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

SUA nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Taiwanul promite că se va apăra dacă va fi atacat, declarând că pretenţiile de suveranitate ale Beijingului sunt nule deoarece Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată insula.