Criza refugiaţilor. Invazie sau migraţie? Europa, în faţa unei crize majore
Criza imigranţilor rămâne fără rezolvare, liderii UE nereuşind să găsească soluţii pentru a gestiona fluxul de mii de persoane care trec graniţele Europei. În timp ce pe mediile de socializare circulă fotografii cu copii înecaţi în Mediterana, iar camionul cu 71 de refugiaţi care au murit prin asfiexiere a îngrozit-o pe Angela Merkel, premierul slovac atrage atenţia asupra faptului că liderii UE s-au reunit în 24 de ore în Summit UE când Grecia era în incapacitate de plată, dar nu se poate convoca o reuniune când mor imigranţii. Între timp, Gara de Est (Keleti) din Budapesta era în curs de evacuare marți dimineață, iar traficul suspendat din cauza afluxului de sute de imigranți care încercau să se îmbarce la bordul trenurilor spre Austria și Germania, relatează France Presse.
Peste 350.000 de imigranți au traversat Mediterana din ianuarie, iar mai mult de 2.643 persoane au decedat pe mare în încercarea de a ajunge în Europa, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Imigrație (OIM), relatează AFP. Aproximativ 220.000 de persoane au ajuns în Grecia și circa 115.000 în Italia, a indicat organizația cu sediul la Geneva, într-un document difuzat presei. Peste 2.000 de persoane au sosit în Spania, iar o sută în Malta.
În total, mai mult de 350.000 de persoane au traversat Marea Mediterană în acest an, față de aproximativ 219.000 în 2014. Vineri seara, OIM a vorbit de aproximativ 330.000 de imigranți și refugiați care au traversat Mediterana în condiții periculoase.
În 2014, pe tot parcursul anului, circa 3.500 de imigranți și refugiați și-au găsit moartea sau au fost dați dispăruți în Marea Mediterană, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), scrie Agerpres.
Miercuri, două nave cu peste 4.200 de imigranţi la bord au părăsit insula greacă Lesbos cu destinaţia Atena, în timp ce Guvernul interimar grec se pregăteşte să discute miercuri modalităţi de a combate numărul mare de persoane care ajung pe coastele Greciei, relatează BBC News Online.
Un feribot cu 1.749 de imigranţi, care a plecat de pe insula Lesbos, a ajuns marţi noaptea în portul Pireu, din apropiere de Atena. Un alt feribot, cu aproape 2.500 de imigranţi la bord, urma să ajungă miercuri dimineaţă.
Guvernul grec susţine că nu are resursele necesare pentru a face faţă unui număr atât de mare de sosiri, însă organizaţiile de ajutorare a migranţilor consideră că autorităţile ar trebui să depună mai multe eforturi.
Preşedintele grec, Prokopis Pavlopoulos, l-a sunat marţi pe omologul său francez, Francois Hollande, şi a cerut ca situaţia Greciei să fie discutată la nivel european.
Gvernul interimar grec urmează să se întrunească miercuri pentru a discuta această problemă.
Potrivit ziarului Kathimerini, în ultima săptămână, 17.500 de imigranţi au fost înregistraţi pe insula Lesbos.
Peste 160.000 de imigranţi au sosit în Grecia anul acesta, depăşind deja numărul înregistrat pe tot parcursul anului trecut.
Pe de altă parte, mai multe centre temporare de recepţie a refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt construite în prezent în Serbia, cu fonduri internaţionale, a declarat marţi ministrul sârb al Muncii, Aleksandar Vulin, citat de postul B92 în pagina electronică.
"Unul va fi deschis la Subotiţa, sperăm foarte curând, iar altul intenţionăm să-l construim pe teritoriul oraşului Belgrad", a afirmat Vulin într-o conferinţă de presă.
Ministrul a precizat că aceste centre temporare de recepţie sunt construite pentru a ajuta "atât refugiaţii, cât şi cetăţenii Serbiei".
"Atunci când ajuţi imigranţii, este cel mai mare serviciu pentru populaţia locală. Atunci când iei oamenii dintr-un spaţiu inuman, ca la Presevo, le oferi cetăţenilor şansa să folosească centrul oraşului. Când faci acelaşi lucru la Belgrad, duci oamenii acolo unde au toată protecţia, le oferi posibilitatea locuitorilor din Belgrad să-şi folosească parcurile", a explicat Vulin.
El a adăugat că 100.000 de imigranţi şi-au exprimat intenţia de a obţine azil în Serbia, dar "numai 12 au cerut şi au primit azil".
"Nu construim centre permanente, ci doar centre temporare de tranzit, pentru ca oamenii să nu stea pe străzi şi copiii lor să nu se îmbolnăvească, având în vedere că se apropie iarna", a precizat acesta.
Vulin a menţionat că aceste centre sunt construite "exclusiv cu donaţii din fonduri europene şi din partea organizaţiilor internaţionale pentru imigranţi".
,,UE riscă să devină un mare califat unit!" Avertisment fără precedent al unui lider european!
Blocarea refugiaţilor în gara din BUDAPESTA
Traficul a fost reluat marţi în gara Keleti din Budapesta, dar imigranţii nu au voie să intre, într-o încercare a autorităţilor ungare de a-i împiedica să plece spre Austria şi Germania, relatează MTI, scrie Mediafax.
Autorităţile ungare au oprit marţi circulaţia trenurilor în gara Keleti, din Budapesta, pentru a împiedica imigranţii să mai plece spre Austria şi Germania, relatează Associated Press în pagina online.
Traficul a fost reluat după ce gara a fost închisă timp de aproximativ o oră, din cauza unei operaţiuni a poliţiei, a declarat la postul public de televiziune M1 un purtător de cuvânt al companiei feroviare MAV, Viktor Vaczi.
Potrivit unui corespondent al MTI, imigranţii tot nu au însă voie să intre în gară, în timp ce alţi pasageri pot urca la bordul unui tren internaţional, cu destinaţia Viena.
'Niciun tren nu va sosi și nu va pleca din gara Keleti până la noi ordine. Cerem tuturor să părăsească locul', a fost mesajul transmis la difuzoare, în timp ce sute de polițiști au început să evacueze gara, unde numeroși imigranți au reușit să plece luni spre Austria, iar apoi spre Germania.
Pe de altă parte, un număr de 3.650 imigranți plecați cu trenul din Budapesta au sosit luni la Viena, un adevărat record înregistrat într-o singură zi, în acest an, a anunțat marți poliția austriacă, relatează AFP. Autoritățile ungare au autorizat luni plecarea unor imigranți cu trenul, în pofida faptului că mulți dintre ei nu aveau viză.
'Verificăm câți dintre ei sunt solicitanți de azil', a declarat purtătorul de cuvânt al poliției austriece, Patrick Maierhofer.
O treime dintre refugiaţi, femei şi copii
O raport UNICEF arată că o treime dintre imigranții și refugiații care sosesc în prezent în Macedonia sunt femei și copii, și numărul lor s-a triplat în ultimele trei luni, a anunțat marți Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF), relatează AFP.
''Numărul femeilor și al copiilor care fug de violență'' trecând frontiera Macedoniei ''s-a triplat în cursul ultimelor trei luni'', a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF, Christophe Boulierac, într-o conferință de presă la Geneva.
''Se estimează că 3.000 (de imigranți) tranzitează zilnic fosta republică iugoslavă Macedonia. O treime sunt femei și copii, față de (...) 10% în iunie'', a adăugat Boulierac, precizând că aproximativ 12% dintre femei sunt însărcinate.
Potrivit cifrelor autorităților macedonene, citate de UNICEF, 80% dintre imigranții și refugiații care sosesc acum în Macedonia provin din Siria, 5% din Afganistan și 5% din Irak.
Începând din iunie 2015, peste 52.000 de imigranți și refugiați veniți din Grecia au fost înregistrați la centrul de primire din orașul Gevgelija (sud), conform UNICEF. Dar ''se estimează că același număr tranzitează țara fără să se înregistreze'', a subliniat Boulierac.
Mulți dintre ei au călătorit luni de zile, în condiții grele. Mulți suferă de deshidratare sau de diaree'' îndeosebi, a indicat agenția ONU într-un comunicat.
''În pofida eforturilor guvernului și ale partenerilor din teren, inclusiv ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), ei au nevoie de mai multă apă și de un acces mai bun la instalațiile sanitare'', a avertizat UNICEF.
Lider european, discurs fara precedent despre imigranti: Sa nu ne mai prefacem că nu vedem frica!
În schimb, un sprijin pentru refugiaţi a venit din Franţa. Anunțul privind construirea unei ''tabere umanitare'' în Calais (nordul Franței), unde mii de imigranți trăiesc în condiții mizerabile, i-a atras luni guvernului francez un nou val de critici din partea opoziției de dreapta și a extremei drepte, relatează AFP.
Premierul francez, Manuel Valls, a anunțat în mod oficial proiectul, programat pentru ''începutul lui 2016'', în cursul unei vizite în Calais, unde a fost însoțit de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Bruxellesul va acorda Parisului un ajutor european de 5 milioane de euro pentru a finanța tabăra, prevăzută să primească 1.500 de persoane, a anunțat Timmermans.
Pe de altă parte, inițiativa, primită bine de către asociațiile pentru apărarea imigranților, a stârnit însă furia președintei Frontului Național (extrema dreaptă, eurofobă și antiimigrație), Marine Le Pen, care l-a acuzat pe premier că ''sacrifică'', în numele dogmelor UE, Calais.
Din partea opoziției de dreapta, eurodeputata Rachida Dati, fost ministru al justiției în timpul ex-președintelui Nicolas Sarkozy, l-a acuzat la rândul său pe Valls că se face ''complicele traficanților'' și lansează un apel la imigrație.
Primărița din Calais, Natacha Bouchart, membră a partidului Republicanii (LR), formațiunea lui Sarkozy, și-a exprimat însă satisfacția din punct de vedere umanitar, solicitând totodată o compensație economică pentru orașul său.
Calais, unde mii de străini caută să ajungă în Marea Britanie, este unul dintre punctele de staționare a imigranților, în cadrul celui mai mare val de imigrație cu care se confruntă Europa de la cel de-al doilea război mondial, ce suscită puternice dezbateri în mai multe țări membre ale Uniunii Europene.