MENIU

Criza imigranților pune în pericol Spațiul Schengen. Ministru german:"Avem nevoie urgent de soluții"

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat, sâmbătă, în contextul crizei europene a imigranților, că nu poate exclude suspendarea participării țării sale la acordul Schengen și a solicitat Marii Britanii să primească mai mulți imigranți. Reacția Bruxelles-ului nu a întârziat să apară, subliniind că libera circulație este "ne-negociabilă".

Germania se așteaptă să înregistreze 800.000 de solicitări de azil, în acest an, mult mai mult decât celelalte țări.
 
"Toate țările UE trebuie să devină mai conștiente de responsabilitățile lor", afimă ministrul de la Berlin.
 
Potrivit acestuia, Schengen este amenințat de țările care nu respectă principiul potrivit caruia responsabilitatea pentru solicitarea de azil aparține țării care a jucat cel mai important rol, în intrarea solicitantului în UE. Principiul este stabilit în Regulamentul Dublin.

Criza imigranților ia amploare în Macedonia: 2.000 de refugiați, blocați la frontieră

 

 
Cei mai mulți migranți ce trec Mediterana ajung, întâi, în Grecia și Italia, unde autoritățile spun că nu pot face față numărului acestora. Folosind spațiul Schengen, mulți migranți o iau apoi spre nordul Europei, sperând să obțină azil în alte părți ale UE.
 
"Dacă nimeni nu respectă legea, atunci Schengen este în pericol, de aceea avem nevoie urgent de soluții la nivel european", a subliniat oficialul german.

Reacția la declarațiile oficialului german au venit repede, un purtător de cuvânt de la Bruxelles spunând că libera circulație, în UE, este "ne-negociabilă". Comisia Europeană precizează că orice se constituie în control sistematic, la frontieră, este împotriva legislației UE, scrie euobserver.com.

Criza imigranţilor: Macedonia declară stare de urgenţă în două regiuni de frontieră