MENIU

Criză energetică în Republica Moldova! Oamenii fac stocuri de lumânări: prețurile au EXPLODAT

Lumânare - imagine de arhivă

De frică să nu rămână în beznă, oamenii din Republica Moldova au luat cu asalt piețele pentru a cumpăra candele, lumânări și lămpi cu gaz. Problemele de peste Prut sunt din ce în ce mai mari, mai ales acum când atacurile Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei s-au intensificat. Moldovenii recurg la acest gest disperat și de teama facturilor uriașe la curent. 

Criza energetică îi sperie pe locuitorii din Republica Moldova. Speriați că ar putea rămâne în beznă, oamenii au decis să-își facă provizii de lumânări, lanterne, candele și lămpi cu gaz. Comercianții din Chinișău spun că prețurile acestor mărfuri a crescut în ultima perioadă cu aproape 20%.

Vânzătorii spun n-au avut de mult timp atât de mulți cumpărători.

Sunt însă și oameni optimiști, care cred că vor trece și peste această provocare, cum s-a întâmplat în timpul crizei energetice de la sfârșitul anilor 90.

"Sunt profesoara de limba romana și veneau elevii cu caietele numai lacrimi de lumânări, trebuia să așteptăm. Foarte greu ne-a fost, dar am supraviețuit. Nu economiseam noi, economisea statul, pentru că ne stingea lumina și două trei ore era lumină, iar în rest întuneric. Ne-am conformat și noi și așa am trăit", a afirmat o profesoară de limba română.

Potrivit autorităților și a funcționarilor din domeniul energetic, Republica Moldova se confruntă cu un deficit serios de energie electrică. Totul după ce, centrala de la Cuciurgan și-a redus considerabil livrările de curent în partea dreaptă a Nistrului, din cauza micșorării volumelor de gaz de către Gazprom. 

Mai multe articole despre:
criza energetica republica moldova lumanari