MENIU

Criza din România, discutată în Comisia UE: "Vom urmări cu atenție ce se întâmplă în Parlament"

Vicepresedinte CE, Timmermans

În timp ce moţiunea de cenzură anti-Grindeanu era dezbătută în Parlament, criza din România era în centrul atenţiei la Bruxelles. La capătul unei şedinţe a Executivului, Comisia Europeană a spus că a luat notă de retragerea Ordonanţei 13, dar că stă cu ochii pe Parlament pentru ca măsurile controversate să nu fie implementate pe altă cale.

Criza din România a fost unul dintre principalele subiecte din şedinţa celor 27 de comisari europeni.

"Am luat notă de introducerea OUG 14 care retrage OUG 13, dar am luat notă şi de faptul că Guvernul a zis că nu va insista cu această legislaţie. Vom continua să urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul României", a declarat FRANS TIMMERMANS, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Acuzat de partizanat de către europarlamentarii PSD, Frans Timmermans a subliniat că nu vrea să se implice în lupta politică din România.

"Noi vrem să ajutăm România să ducă la bun sfârşit această luptă foarte îndelungată spre a scăpa de corupţia instituţionalizată", a spus vicepreședintele Comisiei UE.

Prim-vicepreşedintele Comisiei a arătat că România este foarte aproape de a scăpa de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Asa dacă nu vor fi puse în pericol reformele din ultimii zece ani.

"În special în ultimii ani, s-au făcut progrese incredibile. Toţi suntem interesaţi ca acest maraton incredibil de dificil, care a ajuns pe ultima sută de metri, să nu fie schimbat, ca autorităţile din România să nu-şi întoarcă spatele chiar la linia de sosire pentru a fugi în direcţia opusă. Ar fi un deserviciu major pentru ceva care s-a dovedit de succes în ultimii ani", a mai spus FRANS TIMMERMANS.

Frans Timmermans a avut recent întâlniri cu Ana Birchall şi Teodor Meleşcanu. Cei doi oficiali au pregătit terenul vizitei pe care premierul Sorin Grindeanu o va face la Bruxelles în perioada următoare.

Mai multe articole despre:
România Comisia Europeană Frans Timmermans