CRIZA DIN GRECIA: Oamenii protestează, Parlamentul adoptă noi reforme
Un nou set de reforme impuse de creditori au fost aprobate joi, 23 iulie 2015, de Parlamentul Greciei, înainte de startul negocierilor privind noul program de asistenţă financiară. În paralel, poporul elen protestează vehement în Atena, fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate.
Premierul Alexis Tsipras a declarat, referitor la noul set de reforme aprobat, că aceste măsuri sunt necesare pentru a evita ieşirea ţării din zona euro, aşa cum “îşi doresc cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene”.
Oamenii din Grecia au protestat violent în ultima perioadă, fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate.
Acestea se referă la introducerea unor reglementări bancare europene în legislaţia Greciei şi la modernizarea Codului de procedură civilă.
Tsipras a explicat în cadrul discuţiilor din Parlament că este obligat să accepte cerinţele dure ale creditorilor internaţionali, pentru a evita ieşirea din zona euro a ţării elene.
"Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor în continuare ieşirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiţi să acceptăm un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. În ultimele şase luni am făcut erori, dar nu regret această luptă", a spus Tsipras.
Acesta a mai explicat că noul împrumut va însemna lichidităţi pentru următorii trei ani pentru Grecia.
Limitele retragerilor bancare au fost majorate luni, 20 iulie, la 420 de euro pe săptămână, atunci când băncile elene şi-au reluat activitate.
Grecia datorează 320 de miliarde de euro, dintre care 65% ţărilor din zona euro şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar 8,7% Băncii Centrale Europene (BCE).