MENIU

Criza cerealelor se prelungește. ONU: Deminarea porturilor ucrainene va dura luni de zile

Mină pe Marea Neagră

Curățarea minelor navale din apropierea porturilor cheie ale Ucrainei va dura luni de zile, se arată în raportul agenției ONU responsabilă de siguranța transporturilor maritime, scrie Bloomberg.

„Chiar dacă porturile se deschid mâine, va dura ceva timp până când navele vor putea intra sau ieși navele”, spune Peter Adams, consilierul special pentru securitate maritimă al Organizației Maritime Internaționale

Navele rusești au blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră, ceea ce a dus la oprirea completă a exporturilor maritime de alimente de bază, de la cereale la pui, și a adâncit criza alimentară globală. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cheltuielile globale pentru importurile de alimente vor atinge un nou record în 2022.

Moscova neagă responsabilitatea pentru întreruperea aprovizionării, acuzând Ucraina că a refuzat să curețe apele de minele care îi protejează porturile de posibile atacuri rusești. Încercările de a redeschide porturile eșuează și nu există semne de progres în eforturile Turciei de a negocia un posibil acord.

Costurile de transport și asigurări au crescut vertiginos după ce mai multe nave comerciale au fost avariate în primele zile ale invaziei ruse. Unele companii de transport maritim au decis să nu mai intre în Marea Neagră.

Trei mine plutitoare au fost descoperite în martie: două în largul coastei Turciei și una în România. Potrivit lui Peter Adams, navele comerciale au încetat să mai tranziteze zona de nord-vestul a Mării Negre, lângă Ucraina.

El a mai spus că aproximativ 450 de marinari străini au fost blocați pe peste 80 de nave în porturile ucrainene. O treime sunt din Filipine, un număr semnificativ sunt din Turcia, Siria și Azerbaidjan.