MENIU

Criza Brexitului capătă proporții. Londra amenință UE

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a atras atenţia din nou joi Uniunii Europene că Marea Britanie nu va plăti toată factura ieşirii din blocul comunitar în absenţa unui acord privind Brexit-ul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Una dintre consecinţele unui astfel de scenariu este că, "evident", "nu vom plăti banii care au fost conveniţi în cadrul acordului de retragere", a declarat ministrul pentru radio BBC, cu referire la acordul preliminar încheiat în decembrie între europeni şi britanici privind plata de către Londra a unei facturi de circa 39 de miliarde de lire (44 de miliarde de euro).

Evident, Marea Britanie "îşi va recunoaşte obligaţiile strict legale" faţă de UE, a adăugat el. Însă suma finală ce va fi plătită "va fi semnificativ mai scăzută" decât cea fixată în decembrie, a precizat Raab.

"Nu este nicio ameninţare şi nici un ultimatum. Este o constatare", a adăugat el. "Nu spun nimic din ce nu am spus în sala de negociere şi de ce nu le-aş spune direct prietenilor şi partenerilor noştri din UE. Cred că acest lucru este înţeles bine de cele două părţi", a mai spus oficialul britanic.

Raab a precizat totuşi că absenţa unui acord este "puţin probabilă", dar că în cazul în care se va întâmpla acest lucru UE nu va avea posibilitatea de a alege "a la carte" elementele care îi convin din negocieri, în acest caz reglementarea facturii.

Această formulă aminteşte de cea folosită de UE, care insistă cu regularitate asupra faptului că britanicii nu îşi pot alege "a la carte" dintre regulile UE pentru a elabora un acord de ieşire.

Londra şi Bruxellesul ar trebui să ajungă la un acord până la summitul european de la 18 şi 19 octombrie pentru a putea organiza Brexit-ul, însă negocierile trenează, stârnind temeri privind absenţa unui acord. UE a lăsat deschisă posibilitatea şi pentru o prelungire a negocierilor până la mijlocul lunii noiembrie.

Principala chestiune aflată în suspans între UE şi Marea Britanie rămâne cea a frontierei între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE.

Brexit-ul va fi pe agenda liderilor europeni la un summit informal care va avea loc la 20 septembrie la Salzburg, în Austria, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie Brexit