Cristian Unteanu: Avertismentul lui Schulz, la summit-ul de la Bruxelles
”De departe cel mai important şi clar articulat mesaj de politician”, de la summit-ul de la Bruxelles, ”a fost avertismentul de neobişnuită duritate lansat de Martin Schulz, Preşedintele Parlamentul European”, consideră Cristian Unteanu, într-un material publicat pe adevarul.ro.
Schulz, susține acesta, a deplasat atenţia marilor jucători politici nu asupra dezbaterii de acum, ci asupra celei viitoare, care poate anunţa timpuri şi mai dificile.
"1. ”În ce priveşte conceptul de «Uniune Europeană mereu mai unită», PE estimează că noţiunea nu ar trebui să se limiteze la patrimoniul nostru, la trecutul istoric şi la motivaţiile care ne-au făcut să fim uniţi. Este vorba, în aceeaşi măsură, şi de ce putem face împreună pe viitor şi ştim că multe state membre şi o mare parte a cetăţenilor europeni doresc să mergem mai departe pe acest drum"
2. "În ce priveşte «UE cu mai multe monede» aşa cum cere premierul Cameron. Tratatele UE sunt foarte clare în acest sens: moneda UE este Euro. Marea Britanie beneficiază deja de o clauză de exceptare la regulă. De ce e nevoie de clarificări suplimentare?...Trebuie să evităm crearea de ambiguităţi, cum trebuie evitată aprobarea unui drept de veto de facto pentru orice ţară membră a Consiliului European atunci când ar fi vorba de probleme ale zonei euro...Guvernul britanice spune că obiectivul său nu este obţinerea unui drept de vetă pentru propria sa ţară sau un tratament special pentru City-ul londonez...dar dacă textul final al unei decizii va oferi o asemena posibilitate - iar textul supus acum aprobării deschide riscul unei asemenea perspective - atunci o să conteze prea puţin dacă a existat sau nu o dorinţă explicită privind dreptul de veto. Această primejdie există realmente şi este mult prea importantă pentru a putea fi ignorată...Fără dezavantaje pentru ţările non-membre ale zonei euro nu se poate traduce prin avantaje pentru ţările non-membre ale zonei euro".
3. "Dezbaterea privind prestaţiile sociale": dacă libera circulaţie provoacă o serie de probleme practice, ele trebuie rezolvate. Dar nu pot fi adoptate soluţii cu preţul unei discrimări la adresa cetăţenilor europeni...Comisia europenă se angajează să propună "un mecanism de salvgardare", asta în cazul în cre cetăţenii britanici vor vota în favoarea rămânerii în UE. Conform acestui mecanism, doi cetăţeni membrie ai UE, plătitori de impozite şi la muncă egală, vor fi remuneraţi diferit pe o anume perioadă de timp. Vreau să fiu extrem de clar: PE se va opune discriminării la adresa oricărui cetăţean european...
4. În al patru rând, problema participării parlamentelor naţionale la legislaţia europeană..."PE este surprins de faptul că guvernele din unele State Membre sunt gata să accepte o intervenţie directă şi automată a propriilor lor parlamente naţionale în ceea ce înseamnă procesul luării deciziilor lor în calitate de colegislatori an Consiliul European".
O asemenea luare tranşantă de poziţie anunţă dezbateri parlamentare extrem de dure odată ce textul acestui acord va fi trimis în Parlamentul European, consideră Unteanu.
”Dar să ajungem noi în acel stadiu, spun unii pesimişti la Bruxelles, opinia fiindu-le validată de faptul că problema migranţilor tinde să explodeze din nou. Politic de data asta. Între mai mulţi actori:Ţările Grupului de Vişgrad, Austria, Comisia Europeană, Turcia”, a mai scris Unteanu.
Citește mai multe pe adevarul.ro.