MENIU

Cristian Diaconescu: SUA, Franţa şi Rusia pot distruge Statul Islamic într-o săptămână

<p>Cristian Diaconescu: SUA, Franţa şi Rusia pot distruge Statul Islamic &icirc;ntr-o săptăm&acirc;nă</p>

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, că aşa cum a spus şi preşedintele Franţei avem război în Europa. "Nu este un război convenţional, dar este unul global. Franţa va trebuie să reacţioneze şi va trebuie să îşi asocieze parteneri în acesta reacţie", a spus aceasta.

"Aceşti oameni doresc să transmită un mesaj: să vă fie frică şi pe baza acestei frici să determinaţi decidenţii politici să ia anumite decizii", a afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul ministrul de Externe a explicat că istoria Statului Islamic a început în februarie 2014, când Al-Qaeda, subminată de comunităţile sunite, finanţatorii principali, şi-au pierdut liderul. Din Al-Qaeda s-a desprins o structură de oameni mai tineri care avut o dinamică ieşită de comun, ajungâns să depăşească Al-Qaeda prin radicalizare.

După aceea, conform acestuia, în urma unui sprijin din exterior, fără de care ISIS nu ar fi existat, care avea drept scop finanţarea luptei impotriva lui Bashar al-Assad, Statul Islamic s-a extins foarte rapid.

"Bashar al-Assad este cel care a creat această structură pentru că a terorizat şi omorât 300.000 de oameni", a spus Cristian Diaconescu.

Conform acestuia, la ora actuală Statul Islamic ocupă un teritoriu în care locuiesc 6,5 milioane de oameni, iar principala sursă de venit este petrolul, ISIS obţinând între 1 -1,3 milioane de dolari pe zi din Siria şi Irak. A doua sursă de venit este reprezentată de recompense din răpiri.

Statul Islamic are, la ora actuală, între 35.000 şi 45.000 de susţinători.

"Practic, doar trei sferturi din armatale prezente în Siria ar rezolva problema într-o săpămână", a mai precizat Cristian Diaconescu, explicând că până acum marile puteri au mers pe alte variante în gestionare problemei şi nu pe intervenţia directă.

"Iată că această mişcare jihadistă s-a dovenit mult mai activă", a mai precizat acesta, explicând că dacă întrebăm profesorii care cunosc religia musulmană îi vor considera un fel de nihilişti care au o cultură a distrugerii. "O cultură a sfârşitului lumii care a ajuns la minţile unor puşti de 16 ani, crescuţi în Occident, şi pe care îi conving să se detoneze în propriile ţări", a continuat fostul minsitrul de Externe.

Conform acestuia, la ora actuală, retorica de la Paris şi de la Washington este acceeaşi, iar Federaţia Rusă a reintrat în joc şi că aceste trei puteri pot distruge Statul Islamic în câteva zile.

Cristian Diaconescu a mai spus că în prezent se discută punerea unui Guvern la Damasc, fără Bashar al-Assad, şi împărţirea Siriei pe cantoane, astfel încât zona sunită să devină un guvernorat regional ca zona kurzilor.

"Este important ca o schimbare de Guvern de la Damasc să nu lase un vacuum de putere care să fie ocupat de ISIS, aşa cum s-a întâmplat în Libia, unde la ora actuală există cel puţin două guverne şi patru triburi care îşi fac propria ţară", a mai explicat fostul ministru de Externe.

"Statul Islamic va dispărea într-o formă sau altă, iar soluţia să fie sprijinită pe temen lung pentru Siria şi Irak. Soluţia trebuie găsită prin cooperare", a precizat acesta.