CRIMEEA. Focuri de armă în CRIMEEA. Putin: Vom folosi orice mijloc pentru a ne proteja cetăţenii
CRIMEEA. Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP, în vreme ce Departamentul de Stat a anunţat că analizează ce fel de sancţiuni pot fi aplicate. Luni, Rusia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, unde a anunţat că fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a cerut în mod explicit, pe 1 martie, intervenţia militară rusă. Marţi, secretarul de Stat american, John Kerry, a ajuns la Kiev pentru a arăta susţinerea SUA pentru noile autorităţi ucrainene. O nouă reuniune NATO va avea loc, la solicitarea Poloniei. În acest timp, Vladimir Putin a subliniat că Rusia va recurge la orice mijloace pentru a-şi proteja cetăţenii din Ucraina.
CRIMEEA UPDATE: Rusia a refuzat propunerea de a începe negocieri cu noua Administraţie proeuropeană de la Kiev, în contextul crizei din Crimeea, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Barack Obama, citat de CNN.
Anunţul a fost făcut în contextul vizitei la Kiev a secretarului de Stat american, John Kerry.
CRIMEEA UPDATE: Secretarul de Stat John Kerry a sosit marţi la Kiev, într-o vizită efectuată în semn de susţinere faţă de noul regim ucrainean, în contextul în care săptămâna viitoare ar putea să fie adoptate sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit unor oficiali care-l însoţesc pe şeful diplomaţiei americane, relatează AFP.
Cu ocazia acestei vizite simbolice de câteva ore a lui Kerry, Statele Unite oferă totodată o asistenţă economică Kievului, promiţând acordarea sumei de un miliard de dolari în cadrul unui împrumut internaţional, potrivit acestor oficiali care călătoresc împreună cu secretarul de Stat şi reprezentanţi ai presei.
"Am asistat (luni) la o consolidare a controlului Rusiei asupra Peninsulei Crimeea şi la afluxul continuu al trupelor ruse în Crimeea. Este vorba, în mod clar, de câteva mii" de militari, a declarat unul dintre aceşti diplomaţi, la bordul avionului.
"Am văzut aceste trupe încercuind infrastructuri ucrainene, atât pe uscat, cât şi de-a lungul coastei", a adăugat el.
Acest cadru al administraţiei americane a evocat, de asemenea, "tentative de incursiuni în spaţiul aerian ucrainean de către ceea ce noi credem că sunt elicoptere ruse".
Alt diplomat a denunţat o "consolidare a (prezenţei) Rusiei în Crimeea" şi a declarat că Statele Unite sunt "îngrijorate" cu privire la "alte planuri" pe care "ruşii le-ar putea avea în Ucraina".
Oficialii au repetat mesajul asupra căruia a insistat începând din weekend administraţia Obama, şi anume "Rusia trebuie să acţioneze în vederea diminuării" tensiunilor, "să-şi retragă trupele în cazărmi" şi să "negocieze" cu Guvernul ucrainean.
Altfel Washingtonul va adopta "măsuri mai ferme", ca de exemplu "sancţiuni" vizând persoane fizice şi juridice, au declarat aceşti colaboratori ai secretarului de Stat.
Ei nu au oferit detalii în acest sens, dar au dat asigurări că aceste măsuri punitive vizând Moscova vor fi adoptate "foarte curând", precizând că este vorba despre "zile, nu săptămâni".
CRIMEEA UPDATE: Vladimir Putin a denunţat marţi, într-o conferinţă de presă, "o preluare a puterii prin arme" în Ucraina, transmite AFP.
El a subliniat că actuala conducere de la Kiev nu este legitimă şi că preşedintele legitim este Viktor Ianukovici, chiar dacă acestea nu mai are nicio putere.
Putin, a declarat marţi că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară, relatează AFP.
Putin a denunţat "o lovitură de stat" şi "o preluare a puterii prin arme" în Ucraina, într-o întâlnire cu jurnalişti la reşedinţa sa de la periferia Moscovei, relatează AFP.
"Poate să existe doar o singură apreciere cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Kiev şi în Ucraina: este vorba despre o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme", a spus Putin, prima sa declaraţie publică de la destituirea lui Viktor Ianukovici de către Parlamentul ucrainean.
CRIMEEA UPDATE: O întrevedere "lungă şi dificilă" cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov nu a permis să se poată spune că se are în vedere o soluţie la criza ucraineană, a declarat presei la Geneva ministrul german de Externe Franz Steinmeier, citat de AFP.
"Am avut o întrevedere dificilă, lungă şi foarte serioasă dar nu a fost suficientă pentru a spune că se are în vedere o soluţie", a afirmat marţi ministrul german, după întâlnirea de luni seara cu Lavrov. "Nu pot lansa un semnal pentru a spune că suntem pe calea cea bună pentru a găsi o soluţie şi că Ucraina şi Rusia vor discuta una cu cealaltă", a declarat el.
Steinmeier a avut o cină de lucru, luni seara, la Geneva cu Lavrov şi s-a întâlnit şi cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Potrivit ministrului german, "merită osteneala de a continua discuţiile înainte de organizarea" unui summit extraordinar, joi, pe tema Ucrainei.
"Trebuie folosit timpul rămas până la summit pentru a vedea dacă există o posibilitate de a crea un grup de contact internaţional pentru reducerea tensiunilor", a adăugat el.
CRIMEEA UPDATE: Primele focuri de armă trase în Crimeea. O coloană de militari ucraineni neînarmaţi a fost întâmpinată cu focuri de avertizare de către trupele ruse care au preluat controlul asupra bazei militare aeriene din Belbek, de lângă Sevastopol, scrie The Guardian. Militarii ucraineni au anunţat că vor să îşi preia posturile.
CRIMEEA UPDATE: Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de Statele Unite dacă Washingtonul îi impune sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina, ceea ce va duce la un crah al sistemului financiar american, a avertizat marţi un consilier al Kremlinului, citat de AFP.
"Vom găsi un mijloc nu numai pentru a ne reduce dependenţa financiară de SUA, ci vom obţine un mare profit din aceste sancţiuni", a declarat Seghei Glaziev pentru agenţia publică RIA Novosti.
"Tentativele de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la un crah al sistemului financiar american şi vor aduce sfârşitul dominaţiei Statelor Unite în sistemul financiar mondial", a adăugat el.
CRIMEEA UPDATE: Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în CRIMEEA, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP.
Statele Unite suspendă "exerciţiile şi reuniunile bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.
"Cu toate că Departamentul Apărării este interesat de relaţia militară cu Federaţia Rusia, dezvoltată în ultimi ani pentru a spori transparenţa, pentru a ameliora încrederea reciprocă şi pentru a reduce riscurile unor erori de apreciere, noi, în lumina evenimentelor recente din Ucraina, am suspendat toate legăturile militare", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
În ultimii ani, Washingtonul a beneficiat de sprijinul logistic al Moscovei în Afganistan.
"Facem apel la Rusia să detensioneze criza din Ucraina şi să îşi întoarcă la baze forţele din CRIMEEA", a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Potrivit purtătorului de cuvânt, militarii americani "supraveghează îndeaproape" evoluţia situaţiei şi se află "în contact strâns" cu aliaţii Statelor Unite, în special statele membre NATO.
CRIMEEA UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică.
Putin a ordonat întoarcerea lor după un raport al Ministerului Apărării care afirmă că exerciţiile s-au desfăşurat cu succes, a declarat Peskov.
Exerciţiile militare surpriză din centrul şi vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de război şi alte echipamente grele.
Putin, care a vizitat luni baza militari Kirillovsk din regiunea Leningrad, în nord-vestul Rusiei, a asistat la ultima fază a exerciţiilor.
Manevrele, decise pe fondul crizei politice din Ucraina, au fost considerate drept un semn al unei posibile incursiuni militare masive de căre unii observatori din Occident.
CRIMEEA UPDATE: O reuniune de urgenţă a NATO va avea loc marţi, aceasta fiind solicitată de Polonia, care a invocat articolul 4 al tratatului Alianţei, spunând că îşi simte securitatea ameninţată.
CRIMEEA UPDATE: Secretarul de Stat american, John Kerry, se află în drum spre Kiev.
Între timp, mai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari.
Kerry, a anunţat deja săptămâna trecută că Washingtonul pregăteşte un plan pentru garantarea unui eventual împrumut internaţional care se ridică la aceeaşi sumă. Însă Congresul dispune de mai multă putere decât Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sancţiuni împotriva unei ţări terţe.
CRIMEEA UPDATE: Ambasadorul rus la ONU a arătat o scrisoare prin care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a cerut lui Vladimir Putin intervenţia militară rusă pentru protejarea poporului ucrainean. Scrisoarea este datată 1 martie.
Exprimându-se în faţa Consiliului de Securitate, Vitali Ciurkin a citit "un mesaj" adresat de Ianukovici lui Putin în care fostul preşedinte ucrainean afirmă că "Ucraina este pe marginea războiului civil în urma evenimentelor de la Kiev".
"Vieţile sunt ameninţate (...), oamenii sunt persecutaţi", adaugă mesajul citat de ambasador.
Fostul preşedinte ucrainean "a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei", a subliniat ambasadorul rus la ONU.
Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv "apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri", a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.
CRIMEEA UPDATE: Statele Unite apreciază că presupusul ultimatum emis de armata rusă trupelor ucrainene ar fi "o escaladare periculoasă" a crizei, dar Rusia a negat că ar exista vreun ultimatum, relatează AFP.
"Dacă informaţiile privind ultimatumul sunt reale, ar fi o escaladare periculoasă a situaţiei", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în CRIMEEA, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirmă un purtător de cuvânt al instituţiei, negând informaţiile în acest sens apărute în presă, relatează CNN. "Informaţiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.
CRIMEEA acuză ameninţarea rusă
"Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din CRIMEEA", sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.
Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.