MENIU

CRIMEEA cere INDEPENDENŢA faţă de Ucraina. IANUKOVICI se ascunde într-un sanatoriu, la Moscova

Parlamentul şi Guvernul din Crimeea, ocupate de PERSOANE ÎNARMATE

Parlamentul din Crimeea a decis organizarea unui referendum privind independenţa faţă de Ucraina.

Crimeea a decis să îşi ceară independenţa faţă de Ucraina, Parlamentul luând decizia de a organiza un referendum în acest sens.

Parlamentul republicii autonome Crimeea a anunţat joi că va organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii pe fondul tulburărilor din ţară, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Parlamentul a declarat că referendum este despre "îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale".

"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie pe teren este recurgerea directă la poporului. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului Autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul Autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului.

Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.

În acest timp, la Kiev a fost votat PREMIERUL de către Parlament, acesta fiind Arseni Iaseniuk.

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-ar afla într-un sanatoriu la Moscova, de unde cere protecţia Rusiei.

Preşedintele ucrainean demis sâmbătă de Parlament, Viktor Ianukovici, a declarat că se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea, au anunţat joi agenţiile ruse, citate de AFP.

Ianukovici a declarat că se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi consideră ilegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa şi instaurarea unei puteri de tranziţie, într-o declaraţie transmisă joi agenţiilor de presă ruseşti.

Ianukovici, care a dispărut după ce a încercat fără succes, sâmbătă, să se îmbarce la bordul unui avion în fieful său din Doneţk, nu a oferit niciun indiciu cu privire la locul unde se află. El a cerut Rusiei să îi garanteze "securitatea personală" în faţa "extremiştilor".

Sugerând că se află în Rusia, o sursă din cadrul puterii ruse a declarat pentru agenţiile ruse că Moscova a "îndeplinit" această solicitare.

Într-o declaraţie adresată "poporului ucrainean", transmisă agenţiilor de presă ruseşti, şeful statului demis s-a declarat "decis să se lupte până la capăt pentru a pune în aplicare compromisul semnat săptămâna trecută cu liderii opoziţiei, care s-a spulberat după destituirea sa de către Parlament şi plecarea lui de la Kiev.

"Mă consider şeful legitim al statului ucrainea", a asigurat Ianukovici.

"Din nefericire, tot ce se întâmplă în prezent în Parlamentul Ucrainei este nelegitim", a adăugat Ianukovici, subliniind absenţa din Parlament a numeroşi deputaţi ai formaţiunii sale, Partidul Regiunilor.

"Mă văd constrâns să le cer autorităţilor Federaţiei Ruse să îmi asigure protecţia personală în faţa acţiunilor desfăşurate de extremişti", a adăugat el. "Asistăm pe străzile a numeroase oraşe din ţara noastră la o dezlănţuire de extremism. Mi-au fost adresate ameninţări fizice mie personal şi susţinătorilor mei".

Procurorul general adjunct Mikola Golomşa a declarat miercuri că Ianukovici, împotriva căruia Kievul a cerut un "mandat de arestare internaţional", se află în continuare în Ucraina.

"Devine evident că poporul din sud-est şi din Crimeea nu acceptă vidul de putere şi arbitrariul care domneşte în ţară, când miniştrii sunt desemnaţi de mulţime în piaţa publică", a denunţat Viktor Ianukovici.

El a subliniat că nu a "permis niciodată" recursul la armată în faţa crizei şi a adăugat că dacă o astfel de decizie ar fi luată astăzi, ea ar fi "ilegală şi criminală".