MENIU

COȘMAR pentru rușii care au demonstrat împotriva războiului: bătaie, tortură, amenințări cu violul

Protestatari ruși care au fost arestați pentru că au demonstrat împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina au povestit cum au fost bătuți sau amenințați, unii fiind presați să fugă din țară chiar înainte ca Putin să declare deschisă vânătoarea de ”trădători”, relatează Guardian, care a stat de vorbă cu unii dintre aceștia. 

Activiștii anti-război fuseseră deja supuși unor presiuni tot mai mari: de la tortura poliției, la tactici de intimidare sau amenințări cu violul.

La începutul lunii martie, într-o secție de poliție din Moscova, o protestatară a reușit să înregistreze propria bătaie și amenințările polițiștilor pentru că participase la demonstrațiile pașnice care s-au soldat cu aproape 15.000 de rețineri.

“Unde studiezi?”, o întreabă un polițist pe fata care a reușit să înregistreze momentul interogării din secția de poliție, publicând ulterior întreaga înregistrare.

Fata nu răspunde și este lovită. 

“O să ai o mică vânătaie. Ridică-te, încearcă să îți amintești”, continuă anchetatorii.

Apoi o lovesc din nou.

Într-un interviu pentru Guardian, o altă studentă, Anastasia (18 ani), a povestit cum a fost amenințată ore întregi în timpul arestului pentru simplul fapt că a ieșit în stradă și a strigat ”Nu războiului!”

“Mi-au spus că mă vor bate și că ne vor arunca printre oamenii străzii, că ne vor viola”, povestește Anastasia. Fata spune că ea nu a fost bătută, însă ofițerii au devenit tot mai violenți pe măsură ce protestatarii arestați refuzau să coopereze. 

Alți ruși care au avut curajul să critice public acțiunile regimului Putin au decis să fugă din țară, scrie hotnews.ro. Este cazul criticului de teatru Marina Davydova care s-a trezit într-o bună zi cu litera Z desenată la intrarea în casă (simbolul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina- n. red). Femeia suspecta că telefonul este interceptat, iar prietenii au sfătuit-o să plece din țară.

Femeia a fost printre primele voci critice la adresa războiului, publicând o petiție online. Acum primește o avalanșă de amenințări pe e-mail.

Mai mult, momentul în care și-a părăsit casa cu scopul de a pleca din țară a fost înregistrat și publicat online. La vamă a fost din nou interogată.

Rapiditatea cu care totul s-a schimbat radical a surprins-o. “Acum o lună nu mi-aș fi putut imagina așa ceva”, a spus ea pentru Guardian, dintr-o locație din Europa ce nu a fost dezvăluită.