MENIU

CORUPȚIA, cauza tragediei din Grecia. Acuzații grave ale feroviarilor - Cum se putea evita accidentul devastator

CORUPȚIA, cauza tragediei din Grecia. Acuzații grave ale feroviarilor - Cum se putea evita accidentul devastator

Grecia este în doliu național timp de trei zile după tragedia feroviară în care au murit peste 30 de oameni și alți zeci au fost răniți. Momente teribile pentru poporul elen umbrite de acuzații grave de corupție în legătură cu starea sistemului de căi ferate ce a dus la teribilul accident, pe lângă prima concluzie: eroarea umană. 

Potrivit unor ultime informații, eroarea umană ar fi cauza accidentului feroviar. Premierul elen, Kryakos Mitsotakis, a declarat, miercuri seară, că „totul arată că s-a datorat, din păcate, în principal unei erori umane tragice”, relatează BBC. Și sindicaliștii feroviari au anunțat anterior căe accidentul ar fi fost din cauza unei erori umane. Concluzia inițială a investigațiilor începute în urma accidentului este că s-ar fi întâmplat din cauza unei erori umane, spune șeful sindicatului de la Organizația Elenă a Căilor Ferate (OSE) din Grecia, Nikos Tsikalakis, care precizează însă că „este nevoie de mai mult de un factor pentru ca un astfel de incident să se întâmple”. El s-a referit și la deficitul de lucrători feroviari, în loc de peste 2.000 de angajați fiind în prezent doar 750, relatează BBC.

CORUPȚIA, lipsa sistemelor de securitate performante şi vechimea trenurilor, reclamate înainte de tragedia din Grecia

Cauzele accidentului sunt necunoscute în acest stadiu, dar Societatea Elenă de Transport Călători, OSE acuză defecțiuni în sistemul feroviar, printre care și lipsa sistemelor electronice de control, care ar fi împiedicat coliziunea tragică din noaptea de marți, potrivit Radio România Actualități

După stația făcută la gara din Larisa, cele două trenuri circulau pe aceeași linie timp de aproximativ 12 minute, potrivit unor declarații făcute de cadre ale OSE. Iar primele două vagoane zdrobite au deraiat și astfel a izbucnit un incendiu, relatează RRA.

Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS. Operatorul feroviar grec Trainose a fost privatizat în 2017, prin reformele  impuse odată cu salvarea Greciei de către UE. Atunci a fost făcută o singură ofertă, din partea grupului de stat italian Ferrovie dello Stato Italiane, care, împreună cu First Group, conduce Avanti în Marea Britanie prin filiala sa Trenitalia, relatează publicația britanică The Independent.

"Este un accident inimaginabil", a declarat pentru AFP preşedintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, care se afla la locul accidentului, citat de RRA.

"Două trenuri s-au aflat pe aceeaşi cale ferată şi au intrat în coliziune frontală (...) Niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează. Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau", a mai spus el, potrivit RRA.

Ca o ironie tragică, premierul grec ar fi inaugurat chiar miercuri Centrul de Telemanagement și Semnalizare Electronică al rețelei feroviare din Grecia de Nord.

Liderul de sindicat feroviar OSE, Kostas Genidounias, acest centru nici măcar nu există, iar sistemele moderne de GPS cumpărate demult nu au fost niciodată instalate.

El a mai declarat pentru mass-media elenă că nimic nu funcționează, nici indicatoare, nici semnale luminoase, nici controlul circulației feroviare.

„Totul se face manual. Dacă ele ar fi funcționat, conducătorii noștri ar fi văzut semnalele roșii și trenurile s-ar fi oprit dinainte la distanță. Am semnalat în nenumărate rânduri această problemă.

Acesta nu a fost un moment nefericit, ci un asasinat”, a ținut să sublinieze Kosta Genidounias.

Grecia a reclamat starea infrastructurii la CJUE înainte de accidentul devastator

Grecia s-a adresat Curții de Justiție a UE cu două săptămâni înainte de accidentul devastator, tocmai din cauza defecțiunile infrastructurii sale feroviare, anunță The Independent. Atena a transmis acțiunea după ce Bruxelles a deschis procedură de infringement după ce autoritățile naționale încă nu au semnat și publicat acordul contractual cu administratorul elen al infrastructurii feroviare, OSE, se arată în comunicarea făcută de Comisia Europeană.

„Comisia a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Greciei în decembrie 2020 și a trimis un aviz motivat în decembrie 2021. Deoarece Grecia încălcă în continuare directiva, Comisia a decis acum să trimită cazul Curții Justiția Uniunii Europene”, a transmims Bruxelles la sesizarea făcută de Grecia.

Calea ferată a Greciei a fost mult timp considerată una din cele mai proaste din Europa, fiind în topul negru al deceselor pe kilometru în ultimul deceniu, conform datelor de la agenția feroviară a UE, mai scrie The Independent. Grecia a fost, de asemenea, pe locul doi după Estonia în ceea ce privește numărul de răniți în accidente feroviare.