Coreea de Nord a testat prima bombă cu hidrogen. Cutremur provocat de testul nuclear
Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri dimineață, primul test "reușit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informează Yonhap, AFP, Reuters și Kyodo.
"Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anunțat televiziunea de stat nord-coreeană.
Coreea de Nord a declarat, miercuri, că va continua să-și consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.
Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenția de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite își mențin ceea ce agenția a numit "poziția sa de agresiune", în contextul în care Coreea de Nord se află sub noi sancțiuni ale SUA și ONU pentru programele ei nuclear și de rachete.
De asemenea, Coreea de Nord a declarat că va acționa ca un stat nuclear responsabil și a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepția cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilitățile sale nucleare altor părți, notează Reuters.
Pe de altă parte, anunțul privind efectuarea primului test de bombă cu hidrogen se prefigura încă de la finele anului trecut, în contextul declarațiilor făcute de liderul de la Phenian, Kim Jong-Un: "Coreea de Nord este deja "un stat puternic dotat cu arma nucleară, care este gata să facă să explodeze o bombă A (atomică) și o bombă H (cu hidrogen) pentru a-și apăra suveranitatea într-un mod fiabil".
Coreea de Nord a testat în trei rânduri bomba atomică, care folosește fisiunea nucleară, în 2006, 2009 și 2013. Aceste teste i-au atras Phenianului mai multe valuri de sancțiuni internaționale.
Bomba cu hidrogen funcționează pe baza fuziunii, sau unirii unor elemente mai ușoare cu unele mai grele și provoacă o explozie mult mai puternică, relatează Agerpres.
Coreea de Nord a sugerat în trecut că dispune de arme "foarte puternice, de mare capacitate". Aceste noi declarații ale lui Kim Jong-Un fac o referire directă la bomba cu hidrogen.
Phenianul face deseori declarații despre capacitățile sale nucleare, afirmații care însă nu pot fi verificate. Regimul nord-coreean susține, în special, că dispune de arme capabile să atingă teritoriul american, dar cei mai mulți dintre experți consideră că este imposibil ca Phenianul să aibă astfel de arme, cel puțin pentru moment.
În septembrie, Institutul pentru Știință și Securitatea Națională (ISSI), al cărui sediu se află la Washington, a avertizat în legătură cu o nouă facilitate în construcție la Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreii de Nord. Aceasta ar putea servi la separarea izotopilor și la producerea de tritiu, estimase atunci ISSI.
Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului și reprezintă o componentă cheie pentru fabricarea de arme termonucleare, a căror putere este substanțial mai mare decât cea a bombelor nucleare, care conțin numai uraniu sau plutoniu.
Primele două teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost se pare pe baza unui echipament conținând uraniu, deși acest lucru nu a fost confirmat.
"Nu știm dacă Coreea de Nord poate construi, de fapt, arme nucleare, inclusiv pe bază de tritiu, credem însă că ea încă mai trebuie să rezolve unele probleme tehnice pentru a fi capabilă de aceasta. Rezolvarea problemelor tehnice implică teste nucleare subterane", sunt de părere experții americani.