MENIU

Coordonatorul CNCAN: „Situația de la Zaporoje este stabilă. Nu am depistat creșteri ale nivelului de radiații”

Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Foto/Profimedia

Petre Min, coordonatorul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spune că, cel puțin în prezent, situația este stabilă la Centrala Nucleară Zaporoje. Specialistul spune că nu au fost înregistrate, până în prezent, creșteri ale nivelului de radiații.

„Situația este stabilă la Zaporoje, din punct de vedere al radioactivității. Instalațiile de siguranță sunt în funcționare și nu există, în momentul de față, niciun pericol. Acest tip de veniment este unul studiat, iar pe baza unor astfel de scenarii se construiesc acete reactoare. Alimentarea electrică se face din mai multe surse. Sunt 5 surse, la Centrala Zaporoje. În acest caz, principala sursă de energie a devenit indisponibilă. Între timp, azi erau disponibile, dar, imediat pornesc automat generatoarele diesel. Imediat, dacă exista o sursă disponibilă, aceste generatoare diesel se opresc.

Este de menționat că, atât timp cât centrala se află într-o zonă de război, ea nu este proiectată să funcționeze așa. În acest moment, am văzut că centrala funcționează la parametri, dar există riscul unui accident din cauza conflictului”, a declarat Petre Min pentru Realitatea Plus.

Război Ucraina. Agenția pentru Energie Atomică nu exclude varianta unui incident la Centrala Zaporoje

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu exclude riscul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporoje, deși astăzi ucrainenii au reluat furnizarea de energie electrică.