MENIU

Convoiul MORȚII a înaintat 3,2 km în 24 de ore: forțele ruse sunt întârziate de rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și aglomerație

În ultimele trei zile, convoiul lung de forțe ruse care se apropie de Kiev a înregistrat puține progrese, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații militare britanice.

Corpul principal al coloanei militare, care se apropie de capitală dinspre nord, „rămâne la peste 30 km de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și aglomerație”.

Actualizarea Ministerului Apărării mai adaugă că orașele Harkov, Cernihiv și Mariopol rămân sub control ucrainean.

Cu privire la cifrele victimelor Rusiei, Marea Britanie prezice că cifrele reale sunt „considerabil mai mari” decât cei 498 de morți și 1.597 de răniți declarați până acum.

Este a opta zi de război în Ucraina, iar armata rusă continuă bombardarea Kievului și a altor orașe ucrainene. Armata rusă a intrat în Herson și l-au cucerit, informație confirmată și de oficialii ucraineni.

Între timp, luptele continuă în orașele din prima linie Harkov, Sumi și Mariupol, care încă rezistă în fața invaziei ruse. În urma exploziilor puternice din noaptea trecută, au fost raportate mai multe victime din rândul civililor. De la începutul invaziei, mai bine de 350 de ucraineni au murit și peste 2.000 au fost răniți, transmit serviciile de urgență ucrainene. 

Herson a fost cucerit de trupele lui Putin, devenind primul oraș important din Ucraina capturat de invadatori.

La Kiev au continuat bombardamentele, noaptea trecută. Cel puțin patru explozii puternice au fost raportate în capitala ucraineană: două dintre ele în centrul orașului, iar alte două lângă o stație de metrou. 

O explozie puternică a fost auzită și lângă gara centrală din Kiev. Martorii spun că pământul s-a cutremurat. Oficialii ucraineni spun că sistemul de furnizare a agentului termic a fost grav afectat și mulți dintre locuitorii Kievului ar putea rămâne acum fără căldură. Asta în timp ce temperaturile de afară scad sub zero grade. 

În încercarea disperată de a se salva, zeci de oameni au părăsit Kievul și trec peste un pod bombardat aflat în apropierea capitalei ucrainene. Podul făcea legătura între Kiev și Irpin, o suburbie a capitalei și a fost aruncat în aer de forțele ucrainene pentru a bloca înaintarea trupelor ruse. 

Se duc lupte grele și la Harkov. Acolo, o angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor. Clădirea Serviciului de Securitate din Harkov ar fi fost distrusă, scrie presa ucraineană. 

Imaginile apocaliptice care arată clădiri complet distruse nu mai păstrează aproape nimic din ceea ce era înainte Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acum, s-a transformat într-o adevărată ruină. 

Între timp, în Siberia, armata lui Vladimir Putin a început exerciții prin care simulează distrugerea atacurilor aeriene. Militarii din sistemul de rachete anti-aerian S-400 "Triumf" au început antrenamentele pentru a detecta si a distruge un inamic simulat. 

Mai multe articole despre:
invazie rusia ucraina razboi razboi convoi kiev