MENIU

Consulatul SUA la Istanbul, ținta unui atac cu arme de foc

Consulatul SUA la Istanbul a fost ținta, luni, unui atac cu arme după ce două femei au deschis focul în fața clădirii reprezentanței diplomatice americane. Ambele au fugit după ce poliția a ripostat, a informat canalul CNN Turk, relatează Reuters.

UPDATE 14,30: Atacul asupra Consulatului SUA din Istanbul a fost comis de două femei, dintre care una a fost rănită și capturată de poliție, a anunțat biroul guvernatorului din Istanbul, relatează Reuters.

Totodată a fost confirmat și faptul că trei atacatori și un ofițer de poliție au fost uciși, într-un atac separat asupra unei secții de poliție din metropola turcă.

Guvernul de la Ankara a acuzat un grup de extremă stânga că ar fi responsabil pentru atacul asupra Consulatului american de la Istanbul și pe rebelii kurzi pentru atacul împotriva secției de poliție, în care au murit patru persoane, a declarat un oficial turc sub rezerva anonimatului.

"Atacul împotriva consulatului este legat de DHKP-C (Partidul/Frontul Revoluționar de Eliberare a Poporului), un grup radical care a revendicat, în 2013, un atac sinucigaș împotriva Ambasadei Statelor Unite la Ankara", a declarat oficialul, precizând că PKK (Partidul Muncitoresc din Kurdistan, separatist kurd) este responsabil pentru atacul sinucigaș împotriva secției de poliție.

Turcia se află în stare de alertă ridicată după ce autoritățile de la Ankara au lansat, luna trecută, ceea ce oficialii turci au calificat drept "un război sincronizat împotriva terorii", ce presupune atacuri aeriene împotriva luptătorilor Statului Islamic, din Siria, și asupra militanților kurzi din nordul Irakului, și arest la domiciliu pentru sute de suspecți, potrivit HotNews.ro. 

SUA au executat primul atac aerian în Siria, de la o bază din Turcia

 
 
 
 
 
 
Statele Unite ale Americii au lansat primul atac aerian, în nordul Siriei, pe 6 august, de la o bază din sudul Turciei, potrivit CNN, citând doi oficiali americani din domeniul apărării.
 
Turcia a aprobat recent folosirea bazelor sale aeriene de către SUA și de către avioanele coaliției în lupta împotriva Statului Islamic, fiind o schimbare majoră în politica sa după ani de reticență în adoptarea unui rol important împotriva luptătorilor islamiști în nordul Siriei.

Turcia și SUA acționează în prezent pentru a furniza acoperire aeriană unui grup de rebeli sirieni antrenați de SUA și împreună acționează pentru a elimina combatanții SI dintr-o zonă din nordul Siriei ce se întinde pe aproximativ 80 km de-a lungul graniței turce, mai scrie Reuters.

Washingtonul anunța, pe 4 august, că are informații potrivit cărora unii rebeli pregătiți de armata americană au fost capturați de combatanți din aripa Al-Qaida în Siria, Frontul Al-Nosra. Statul Islamic a cucerit zone extinse din Siria și din Irak în cadrul acțiunii sale de a crea un califat islamic.