MENIU

Consiliul Judiciar din Polonia, suspendat din reţeaua europeană pentru că nu e independent

Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a decis, luni, suspendarea Consiliului Judiciar Naţional din Polonia (KRS).

Adunarea Generală a ENCJ, întrunită la Bucureşti, a decis suspendarea dreptului de vot al KRS şi excluderea Consiliului Judiciar polonez de la activităţile viitoare, scrie agerpres.ro.

100 dintre magistraţii prezenţi au votat pentru suspendare, şase împotrivă, iar opt s-au abţinut.

”Este o condiţie a calităţii de membru al ENCJ ca instituţiile să fie independente de executiv şi de legislativ şi să asigure responsabilitatea finală pentru sprijinul puterii judiciare în înfăptuirea independentă a justiţiei (...) ENCJ a început să fie preocupată că, urmare a reformelor recente din Polonia, KRS nu mai îndeplineşte această cerinţă. De aceea, în iunie 2018 a avut loc o vizită în Polonia, pentru a studia problema. Cu toate acestea, preocupările au persistat, iar în consecinţă Consiliul a propus suspendarea calităţii de membru a KRS. KRS a participat la reuniune şi şi-a prezentat poziţia. Adunarea Generală a luat în considerare propunerea şi a decis suspendare calităţii de membru a KRS”, se arată într-un comunicat.

Mai multe articole despre:
Europa consiliul judiciar polonia