Condițiile Rusiei pentru a pune capăt războiului. Vladimir Putin lansează noi amenințări
După 8 luni de război, Rusia a impus două condiții Occidentului ca războiul din Ucraina să ia sfârșit. Sunt cerințele pe care ar trebui să le respecte în primul rând Statele Unite, transmite Moscova. În plus, după atacul sângeros asupra Kievului, cu 55 de rachete de croazieră, Vladimir Putin a amenințat că Rusia poate „mai mult de atât”. După atac, 40 la sută din populația Kievului a rămas fără apă curentă, iar oamenii stau acum la cozi uriașe pentru a se aproviziona.
Ministrul rus de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a numit două condiții pe care Occidentul trebuie să le ia în considerare pentru ca negocierile de pace din Ucraina să aibă succes.
Prima ar fi ca Vestul să țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa. De asemenea, Lavrov cere Occidentului să vină cu soluții ferme care să reducă tensiunile din regiune.
„(Vladimir Putin n.r.) i-a prevenit din timp pe cei care refuză negocierile. Cei care se opun sunt din Ucraina la instrucțiunile directe ale sponsorilor din Occident. Aceștia ar trebui să înțeleagă că cu cât amână negocierile mai mult, cu atât mai dificil le va fi lor să negocieze cu noi”, a precizat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a declarat că negocierile ar trebui să aibă loc mai întâi cu Statele Unite, pentru că se implică direct în conflictul din Ucraina.
„Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste, bazate pe principiile egalității și a respectului reciproc de interese, chiar și cu anumite compromisuri pentru un echilibru al țărilor din regiune, atunci am putea reuși, la fel cum a fost cazul și în trecut”, a mai explicat Serghei Lavrov.
La începutul lunii, Administrația Biden a declarat că interesele Ucrainei sunt primele care trebuie să se afle în centrul oricăror negocieri.
„Dacă cineva de acolo de la Kremlin a ascultat de propagandiştii lor nebuni şi a decis că întunericul din Ucraina ar ajuta la exercitarea de presiuni asupra ucrainenilor, atunci să nu fie surprinși de pierderile lor când vor vedea cum ucrainenii poartă „negocieri" în întuneric”, a afirmai Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Într-o singură zi, rușii au lansat 55 de rachete de croazieră într-un raid fulgerător, ca reacție la atacul ucrainenilor asupra flotei din Crimeea. Armata lui Zelenski a reușit să doboare 45 dintre acestea, însă 40% dintre locuitorii din Kiev au rămas fără apă curentă. Localnicii stau la cozi uriașe, la fântâni, pentru a se aproviziona cu apă. Putin a spus că Armata Rusă poate răspunde chiar și mai sângeros de atât.
Jurnalist: Atacul masiv asupra teritoriului ucrainean este ca răspuns pentru evenimentele recente din Sevastopol?
Vladimir Putin: Este într-adevăr în mare parte un răspuns. Dar putem face chiar mai mult de atât.
În tot acest timp, rușii continuă să evacueze civilii din Herson și își fortifică apărarea în regiune. Autoritățile ucrainene susțin că sunt și jafuri în satele din zonă. Luptele se intensifică în Donețk, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc și au lansat mai multe rachete spre armata rusă.
Rușii din Belgorod, oraș aflat aproape de granița cu Ucraina, resimt și ei prin ce au trecut ucrainenii în aceste 8 luni de război.