Comisia Europeană: Statele UE trebuie să permită circulația cetățenilor europeni
Comisia Europeană a mai transmis, luni seară, că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să respecte directiva liberei circulaţii a cetăţenilor UE. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că a fost propusă „restricţionarea” călătorilor „non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus.
„Aceste restricţii de călătorie trebuie să fie în vigoare pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă va fi necesar. Există excepţii - rezidenţii pe termen lung în UE, membri ai familiilor cetăţenilor UE, diplomaţii vor fi exceptaţi de la aceste restricţii. Personalul esenţial, de genul doctorilor, asistenţilor, alţi angajaţi ai sistemului medical, cercetători şi experţi care contribuie la contracararea epidemiei de cornavirus vor trebui să primească în continuare acces în UE. Persoanele care transportă bunuri sunt, de asemenea, exceptate, deoarece fluxul de mărfuri spre Uniunea Europeană trebuie să continue, pentru a permite aprovizionarea cu produse, inclusiv articole esenţiale precum medicamelnetele, dar şi alimente şi piese componente de care au nevoie fabricile noastre. Angajaţii din zonele de frontieră care circulă legal din ţările vecine trebuie, de asemenea, să aibă acces. Pentru a fi eficiente, restricţiile trebuie aplicate şi de cele patru state non-UE asociate la Spaţiul Schengen. Pe plan economic, discut astăzi cu liderii G7 despre măsuri de susşinere a economiei. Noi vom dezvolta un cadru temporar de ajutoare destinate tuturor statelor membre. Acest lucru va permite acordarea de ajutor de stat la niveluri fără precedent. Va permite companiilor să aibă acces la lichidităţi în următoarele luni şi mai sunt şi alte lucruri", a precizat Ursula von der Leyen, potrivit Mediafax.
Comisia Europeană a propus luni „restricţionarea” călătorilor „non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus. Anunțul a venit luni chiar de la șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Măsuri anti-coronavirus: Comisia Europeană restricționează călătoriile spre UE pentru 30 de zile
Conform Comisiei Europene, sunt „garantate” drepturile cetăţenilor UE prevăzute în Directiva privind libera circulaţie a persoanelor.
„În special nediscriminarea între cetăţenii statelor membre UE şi între persoanele care au rezidenţă trebuie respectată. Un stat membru UE nu poate interzice accesul cetăţenilor UE ori cetăţenilor statelor terţe care au rezidenţă UE şi trebuie să faciliteze tranzitul cetăţenilor UE şi rezidenţilor care se întorc acasă. Statele membre pot aplica însă măsuri adecvate, precum solicitarea de autoizolare sau alte măsuri similare prevăzute în cazul propriilor cetăţeni, dacă acele persoane revin din zone afectate de Covid-19", precizează Comisia Europeană.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat luni seară că frontierele Uniunii Europene şi ale Spaţiului Schengen se închid începând de marţi, în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.
"Toate calatoriile intre tari ne-europene si UE vor fi suspendate timp de 30 de zile. Suntem acum intr-un razboi. E unul sanitar, dar inamicul este aici", a spus Emmanuel Macron, intr-un discurs adresat natiunii franceze, luni seara.
Seful statului le-a cerut cetatenilor francezi sa stea acasa si sa nu iasa decat daca n-au incotro. De marti la pranz, orice deplasare neesentiala va fi limitata in Franta, vreme de 15 zile. Dar deplasarile neesentiale vor fi sanctionate. In acest context, Macron a anuntat ca al doilea tur al alegerilor locale se amana.