MENIU

Comănescu, despre Transnistria: Integritatea Republicii Moldova, convenită în Formatul "5 +2"

Lazăr Comănescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a explicat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că, în ceea ce privește problema Transnistriei, actorii din Formatul "5+2" au convenit să găsească o soluție plecând de la condiția că Republica Moldova trebuie să rămână un "stat integru, un stat suveran în integralitatea sa teritorială".

"În primul rând, Republica Moldova este un stat independent. România este prima țară care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent. Este un stat membru al Națiunilor Unite, este un stat participant la OSC, un stat membru la multe organizații internaționale, recunoscut ca atare în integralitatea sa. Sigur că există problema Transnistriei, dar în legătură cu această problemă există un format de negocieri, binecunoscutul Format 5+2, în care participanți sunt, în calitate de părți în aceste negocieri, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, OSC și ca observatori, SUA și UE", a spus ministrul Afacerilor Externe. 

"În vara aceasta a avut loc, după o întrerupere de 2 ani de zile, o reuniune în acest format, în cadrul căreia toți participanții, și este important să reținem cine sunt participanții, s-au pronunțat pentru continuarea eforturilor de a se găsi o soluție la problema transnistreană în condițiile în care Moldova trebuie să rămână un stat integru, un stat suveran în integralitatea sa teritorială. Acest lucru este foarte important de menționat", a continuat acesta.

Lazăr Comănescu a subliniat faptul că decretul semnat de liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanți au votat pentru independența regiunii transnistrene și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă, trebuie privit din contextul în care, în decembrie, în Transnistria au loc "așa zise alegeri prezidențiale".

"În al doilea rând, săptămâna trecută a avut loc o reuniune informală a miniștrilor de Externe din statele participante la OSC, acest aspect fiind, de asemenea, foarte clar evidențiat. Evident că asistăm în această perioadă la tot felul de poziții exprimate de o persoană sau alta, de știri mai mult sau mai puțini verdicie. Eu cred că, într-adevăr, această noutate care a apărut astăzi ține foarte mult de acest context în care se vehiculează tot felul de informații și în care se testează anumite lucruri, mai ales într-un context în care în Transnistria, în decembrie, vor avea loc așa zise alegeri prezidențiale, iar lucrurile acestea trebuie privite într-un asemenea context. Ceea ce este esențial este faptul că Republica Moldova este un stat independent, un stat în privința căruia problemele cu care se confruntă trebuie găsite pornind de la necesitatea prezervării integrității teritoriale suveranității Republici Moldova. Și repet, este vorba de o abordare însușită inclusiv de actorii la care m-am referit în Formatul 5+2", a spus oficialul român.

Totodată, el a susținut că semnarea acestui decret ar putea să aibă legătură și cu acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Referitor la România, acesta a subliniat faptul că țara noastră este un actor important, fiind consultată în ceea ce privește relațiile dintre UE și Moldova.

"Chestiunea trebuie privită nuanțat. Discuțiile care se poartă sunt acelea de a se găsi o formulă asupra căreia Chișinăul să se înțeleagă cu cei de la Tiraspol, care să însemne acordarea unor oportunități, răspuns la unele cerințe specifice, dar în contextul, repet, păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova, în care Chișinăul este capitala Republicii Moldova. Aș mai adăuga ceva. S-ar putea ca asemenea demersuri, precum cel despre care vorbim acum, să aibă legătură și cu următorul lucru: știți că între Republica Moldova și UE există un acord de asociere de comerț liber. Și, după intrarea în vigoare a acestui acord, care se aplică întregii Republicii Moldova, se constată că în comunitatea de afaceri din Transnistria este un interes crescând asupra oportunităților pe care un asemenea acord între Republica Moldova, stat integru, și UE le are și pentru această comunitate de afaceri. Și s-ar putea ca lucrurile acestea să joace și ele un anumit rol. Dar, repet, suntem într-un context în care Republica Moldova este un stat independent, actorii esențiali în încercările acestea de a se găsi o soluție la problema Transnistriei, inclusiv Rusia, inclusiv Ucraina, au această abordare. Iar România, în ceea ce o privește, este recunoscută în momentul de față ca un actor important care este consultat cu privire la modul în care evoluează relațiile dintre UE, comunitatea Euro-Atlantică și Republica Moldova. Suntem consultați, credeți-mă", a declarat Lazăr Comănescu.

Referitor la declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent, drept "destabilizante", ministrul Afacerilor Externe a spus că, pentru orice diplomat, "cunoașterea cât mai profundă și înțelegerea istoriei sunt, ambele, extrem de importante".

"Cred că este loc pentru toți dintre noi să cunoaștem cât mai în profunzime istoria, pentru că ne învață să înțelegem lumea cum evoluează în timp, unde sunt chestiuni de sensibilitate, care pot să joace un rol stimulator, dar care pot să genereze și semne de întrebare. Și, de aceea, este foarte bine să cunoaștem istoria și sensibilitățile. Avem multe exemple și în Europa despre asemenea sensibilități, dar tot în Europa avem suficiente exemple de capacitatea de a depăși sensibilități deosebit de puternice atunci când ceea ce ne animă este să mergem înainte împreună. Din această perspectivă, vreau să vă spun un singur lucru. În ceea ce privește sprijinirea eforturilor de apropiere a Republicii Moldova, până la aderare deplină, sperăm noi, de Uniunea Europeană, de integrare și transformări democratice, am beneficiat și beneficiem de o cooperare foarte strânsă inclusiv și în mod deosebit cu Statele Unite ale Americii. Și cu asta revin la ideea: cunoașterea cât mai profundă și înțelegerea istoriei sunt ambele extrem de importante pentru orice diplomat", a conchis Comănescu.