MENIU

Cine e expeditorul bombelor prin poștă: cazul unui fanatic al lui Trump, în vremea discursului urii

Cesar Sayoc

Cesar Sayoc, un bărbat de 56 de ani, a fost arestat vineri în Florida în cazul bombelor trimise prin poștă către criticii președintelui Donald Trump. Multe indicii îl prezintă pe Sayoc drept soldatul perfect al ”armatei” de suporteri ai președintelui american - victima credulă a tuturor conspirațiilor de pe internet, plin de ură împotriva opoziției politice și a presei.

Cesar Sayoc a fost arestat de FBI în Florida după ce amprentele sale s-au potrivit cu cele găsite pe unul dintre pachetele explozive trimise în ultima săptămână. El riscă 48 de ani de închisoare.

Nu mai puțin de 14 asemenea pachete, conținând dispozitive explozive improvizate, au fost trimise către critici ai președintelui Donald Trump, oameni pe care liderul de la Casa Albă i-a atacat dur în mod repetat, printre care fostul șef al statului Barack Obama, Hillary Clinton, George Soros sau Robert de Niro.

Sayoc este un republican înregistrat, care a participat la cel puțin câteva dintre mitingurile lui Trump în 2016 și 2017.

Are antecedente. În 2002 a fost arestat după o amenințare cu bombă făcută în Miami. Cu ani în urmă fusese închis pentru furt și fraudă.

În 2012, când a depus actele pentru a intra în faliment, din cauza datoriilor, o instanță nota că ”Sayoc locuiește cu mama sa și că nu deține mobilă.”

Sayoc trăia într-o dubiță de câteva luni, de când fusese dat afară din casa părinţilor.

Dubița suspectului era acoperită cu postere bizare, cu mesaje dedicate președintelui Trump sau îndreptate împotriva adversarilor politici ai acestuia - inclusiv Clinton - sau împotriva presei - CNN - și a regizorului Michael Moore.

Pe pagina de Facebook a lui Sayoc putea fi găsite referiri la multele conspirații discutate online în cercurile extremei-drepte din SUA, dar și la alte subiecte precum chemtrails, teoria dârelor chimice.

Simpatiile sale politice sunt clare din postările de pe reţelele de socializare: a îndemnat la aruncarea în aer a locuinţei fostului vicepreşedinte Joe Biden, a insultat femei democrate de culoare, a îndemnat la violenţe la mitinguri de campanie ale rivalilor lui Trump şi îl acuză pe George Soros că a plătit pentru înscenarea masacrului de la liceul Parkland, din luna februarie.

Trump a salutat arestarea suspectului și a declarat că actele de terorism nu au ce căuta în SUA.

Declarația sa a contrastat puternic cu cea anterioară, în care minimaliza importanța cazului și se plângea că acesta afectează șansele electorale ale republicanilor, cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative parțiale.

În orice caz, declarațiile pozitive ale lui Trump s-au oprit aici. Președintele a reluat imediat atacul la adresa presei, pe care a acuzat-o că, prin ostilitate și minciuni, încearcă să folosească cazul pentru a-l ataca pe el și pe partidul său.

Liderul de la Casa Albă a respins orice legătură între discursul său și acțiunile suspectului.

Nu de aceeași părere este însă James Clapper, fost director al national intelligence și destinatar al uneia dintre bombe, care i-a avertizat pe toți criticii lui trump să fie atenți.

”Nu sugerez că există o legătură directă cauză-efect între ce a spus Trump și trimiterea acestor bombe. Dar cred că președintele poartă o responsabilitate pentru deteriorarea dialogului în această țară”, a spus Clapper.

 

 

 

Mai multe articole despre:
SUA Donald Trump Cesar Sayoc bombe prin poștă