MENIU

Cifrele războiului: 4,5 milioane de ucraineni au fugit în alte țări ca să scape cu viață

Ucrainenii fug cu milioanele din calea războiului. Sursa foto: INQUAM / Casian Mitu

Conform statisticii ONU, la data de 9 aprilie, numărul refugiaților care au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse a depășit 4,5 milioane de persoane.

Din 24 februarie, 4.503.954 de persoane au plecat în străinătate.

Majoritatea au mers în Polonia - aproape 2,6 milioane de oameni. Peste 686.000 de oameni au plecat în România, 419.000 în Ungaria, aproape 411.000 în Moldova, 404.000 în Rusia, 314.000 în Slovacia și 19.000 în Belarus.

În raportul său, ONU scrie că peste 7,1 milioane de ucraineni sunt considerați ca „strămutați”, adică au rămas în țară, dar au fost forțați să-și părăsească casele.

Ucraina a creat un site web care va ajuta la obținerea rapidă și ușoară a informațiilor pentru a proteja femeile și copiii ucraineni de traficanții de persoane.

Acolo se găsesc sfaturi despre ce trebuie să faceți și unde să apelați dacă o persoană este traficată sau este martoră la o astfel de situație după trecerea frontierei (lipsa actelor de identitate nu reprezintă un obstacol în calea contactării serviciilor locale de urgență, a ONG-urilor sau a Ambasadei Ucrainei din țara în care ea este la momentul respectiv).

Site-ul are și informații de contact, care pot fi folosite pentru a contacta structuri oficiale sau organizații publice specializate și verificate din 28 de țări, inclusiv Ucraina.