"Ciclonul-bombă" afectează deja peste 170 de milioane de americani. Temperaturi de minus 45 de grade Celsius
Aproape 177 de milioane de americani - adică mai mult de jumătate din populaţia SUA - sunt afectați furtuna de zăpadă.
Mulți sunt blocați pe aeroporturi după ce avioanele cu care trebuiau să decoleze au rămas la sol. Iar pentru acest sfârșit de săptămână, meteorologii americani au anunțat temperaturi de până la minus 45 de grade Celsius, anticipând „cel mai friguros Crăciun din ultimii 40 de ani”.
Furtuna de zăpadă, însoțită de viscol și polei, a pus în alertă peste 150 de milioane de americani, adică aproape jumătate din populația Statelor Unite.
Byron Brown, primarul orașului Buffalo, a declarat că „unii meteorologi spun că acesta este un eveniment care se întâmplă o dată la o generație”.
Se anunță cel mai friguros Crăciun din ultimii 40 de ani. În Kansas au fost raportate deja temperaturi sub minus 30 de grade Celsius, scrie ziare.com.
Se așteaptă să se dezvolte un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de „ciclon bombă" - presiunea atmosferică scade foarte repede, va intensifica vânturile și va crea condiții de viscol. Va ninge abundent din sudul țării până la granița cu Mexic.
Cum se formează "bomba ciclonică"
Bomba ciclonică" se formează atunci când aerul polar întâlneşte o masă de aer mai cald, provocând o scădere foarte rapidă a presiunii. Este un termen dat unei furtuni extreme, care se intensifică rapid, presiunea atmosferică centrală scăzând cu cel puţin 24 de milibari în 24 de ore.
Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat că se înregistrează scăderi dramatice de temperatură, cu variaţii extreme ce pot interveni în decurs de mai puţin de o oră.
Experţii au avertizat că numai 5-10 minute de expunere a pielii la astfel de temperaturi extrem de scăzute - în unele părţi sunt prognozate minus 55 de grade - poate duce la degerături.
"Un frig de această magnitudine ar putea provoca degerături pe pielea expusă în câteva minute, precum şi hipotermie şi moarte dacă expunerea este prelungită", a avertizat serviciul naţional de meteorologie.
Aeroportul Internaţional Denver a înregistrat miercuri o scădere de 37 de grade în decurs de numai o oră, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.De asemenea, rafalele de vânt ar putea atinge până la 80 km/h, provocând posibile căderi de copaci şi întreruperi de energie electrică.