MENIU

Ciclonul MOCHA, avertisment de la Organizația Mondială de Meteorologie - Milioane de oameni, în pericol - UNDE va lovi puternic

Avertisment cumplit al Organizației Mondiale de Meteorologie! Ciclonul Mocha s-a intensificat foarte rapid şi are putea avea un "impact umanitar uriaș” în următoarele ore.

Organizaţia Mondială de Meteorologie a anunțat vineri că ciclonul Mocha s-a intensificat foarte rapid şi a avertizat asupra "impactului umanitar mare" atunci când va atinge Myanmar şi Bangladesh în acest sfârșit de săptămână. 

Ciclonul Mocha amenință pentru început zonele de coastă din Bangladesh și Myanmar. Organizația Mondială de Meteorologie a avertizat că se așteaptă ca duminică să lovească Mocha, cu rafale puternice de vânt de până la 180-190 km pe oră, ploi abundente și inundații.

Ciclonul tropical Mocha format în Golful Bengal se îndreaptă puternic acum spre coasta Myanmarului. Acesta se așteaptă să lovească vestul Birmaniei și orașul Cox`s Bazar din Bangladesh, unde aproape un milion de oameni trăiesc în locuințe minimale, din bambus și prelate, în cea mai mare tabără de refugiați din lume, anunță CNN. Aici s-au refugiat cei persecutați de regimul militar din Myanmar, începând cu 2017.

În Birmania au început deja evacuările populației, aproximativ 15.000 de oameni de pe coasta de vest fiind vizați.

Ciclonul Mocha este primul care se formează în Golful Bengal în acest an și se așteaptă să devină foarte violent înainte de a lovi Myanmar, în vest, în Rakhine, lângă granița cu Bangladesh.

În India, pescarii au fost deja avertizați să nu meargă în larg în următoarele zile. Se așteaptă valuri de până la 2,5 metri , ce ar putea inunda zonele de coastă joase.


Purtătorul de cuvânt al OMM, Clare Nullis, a declarat, în cadrul unei şedinţe de informare de la Geneva, că este posibil ca ciclonul să inunde zonele joase din nordul Myanmarului şi părţi din Bangladesh şi a avertizat asupra unor posibile alunecări de teren

Mocha s-a intensificat vineri și a ajuns la puterea unui uragan din Atlantic de categoria 1 și se deplasează spre nord cu 11 kilometri pe oră (7 mile pe oră). Rafalele de vânt ar putea atinge un maxim de 220 km pe oră - echivalentul unui uragan de categoria 4 din Atlantic – chiar înainte de a ajunge să lovească, duminică dimineață, uscatul potrivit OMM.