Tensiuni internaționale: China respinge categoric declarația de la summitul G7 de la Hiroshima - Face acuzații grave la adresa SUA
China respinge cu fermitate declarația comună a summitului G7 de la Hiroshima și acuză liderii grupului că se amestecă în treburile sale interne.
China anunță că se opune cu fermitate declarației comune a summitului G7 de la Hiroshima și s-a plâns organizatorului summitului, Japonia.
Beijingul a declarat că G7, ignorând preocupările Chinei, a atacat-o și a intervenit în afacerile sale interne, inclusiv în problema Taiwan, se arată într-o declarație a Ministerului chinez de Externe, potrivit Reuters.
China și-a exprimat ferm nemulțumirea și a înaintat o plângere către Japonia, gazda summitului, a adăugat declarația.
În declarația oficială a Ministerului chinez de Externe se transmite că Beijingul se opune ferm declarației comune G7 din Hiroshima și că G7 a atacat China și s-a amestecat în treburile sale interne, inclusiv în problema Taiwanului, fără a ține seama de obiectivele Chinei.
„China nu va accepta niciodată așa-zisele reguli impuse de puțini. Comunitatea internațională nu acceptă și nu va accepta regulile occidentale dominate de G7, care încearcă să împartă lumea pe baza ideologiilor și a valorilor”, se arată în comunicatul de la Beijing.
Ministerul de Externe a continuat să acuze liderii G7 că acționează în numele politicilor „în primul rând americane” și că încearcă să-și impună voința altora.
„Asta arată pur și simplu cât de puțină credibilitate internațională are. Au dispărut acele vremuri în care câteva țări occidentale se pot amesteca intenționat în afacerile interne ale altor țări și pot manipula afacerile globale”, a mai precizat Ministerul de Externe chinez.
Grupul celor șapte - G7 - este format din SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia. La reuniunile anuale participă, de obicei, oficiali care reprezintă UE.
Într-un comunicat comun adoptat la summitul de la Hiroshima, Japonia, sâmbătă, G7 a enumerat mai multe acuzații ce vizează Beijingul, inclusiv furtul de tehnologie, „coerciția economică” și încălcarea drepturilor omului în țară.
În plus, G7 a transmis că se opune ferm „orice încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță” în ceea ce privește Taiwan și Marea Chinei de Sud.
Drept care Beijingul a răspuns că „afacerile legate de Hong Kong, Xinjiang și Tibet sunt pur afaceri interne ale Chinei”. China a acuzat în continuare că G7 că pune în pericol pacea în regiune, oferind „sprijin forțelor de „independență a Taiwanului””.
Deși membrii G7 se abțin de la stabilirea oficială de legături diplomatice cu Taiwan, SUA au vândut arme către Taipei și au promis că o vor apăra de un potențial atac dinspre continent. Politicienii americani s-au întâlnit și cu oficiali din Taiwan, stârnind critici dure din partea Beijingului, care se opune oricărei forme de contact diplomatic cu autoritățile din Taipei.