Chișinău: Premierul desemnat își formează guvernul. Șanse minime pentru un vot de învestire
Premierul desemnat Ion Sturza începe marţi negocierile cu partidele pentru formarea noului Guvern moldovean, dar şansele sale de a primi votul Parlamentului par minime, în condiţiile în care socialiştii, democraţii şi cei 14 deputaţi care au plecat din PCRM au anunţat că nu îl vor susţine, notează Mediafax.
Potrivit declaraţiilor făcute de politicienii de la Chişinău, candidatul desemnat luni de preşedintele Nicolae Timofti la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, nu are şanse să fie votat în Parlament, comentează Pro TV Chişinău.
Pentru instaurarea noului Guvern, este nevoie de votul majorităţii simple în Parlament, adică 51 de voturi pentru, din totalul de 101 membri ai Legislativului.
Partidul Socialist (PSRM, 24 de deputaţi), Partidul Democrat (PDM, 19+1 deputaţi) şi cei 14 deputaţi care au părăsit luni grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor (PCRM) au declarat că nu vor vota cabinetul de miniştri propus de Ion Sturza. În condiţiile în care cele trei grupuri întrunesc un număr de 58 de mandate în Legislativ, Guvernul Sturza ar putea să obţină maximum 43 de voturi.
Preşedintele Nicolae Timofti l-a propus pe fostul premier şi actual om de afaceri Ion Sturza la funcţia de prim-ministru, după ce PDM, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi grupul Leancă nu au reuşit să ajungă la un numitor comun în privinţa desemnării unui candidat din partea acestor partide.
"Domnul Sturza cunoaşte foarte bine problemele privind economia ţării, starea financiară şi cea generală. Eu sper că el va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea. Sper că liderii partidelor proeuropene vor analiza, se vor mai gândi şi vor lua o decizie corectă", a declarat Timofti.
Ion Sturza va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.