MENIU

Celulă de criză în Franţa, în urma atacului terorist. Hollande: Intenţia atacatorului a fost clară

Celulă de criză în Franţa în urma unui atac terorist, la o uzină de gaz industrial de lângă oraşul Grenoble. Un bărbat a încercat să arunce în aer fabrica, potrivit autorităţilor, iar un cadavru decapitat a fost găsit în apropierea unităţii. Atacatorul, care a fost arestat, era cunoscut de serviciilor secrete franceze, însă nu a mai fost supravegheat din anul 2008.

Cu puţin timp înainte de ora locala 9:50, atacatorul a intrat pe poarta uzinei chimice unde făcea frecvent livrări. Ca de fiecare dată, purta insigna firmei de curierat unde lucra. A ajuns cu vehiculul până la al doilea gard de securitate. A coborât din maşină, a alergat spre cilindrii de gaz depozitaţi acolo şi a aprins focul, cel mai probabil cu o brichetă.

De la Bruxelles, preşedintele francez a confirmat că a fost un atentat.

"Intenţia a fost clară, să provoace o explozie. Atacul este de natură teroristă. Afară a fost descoperit un cadavru decapitat, cu o inscripţie", a declarat președintele francez, Francois Hollande.

Se pare că cel care a fost decapitat este şeful atacatorului. Una din ipoteze este că el a fost ucis înainte ca suspectul să urce la volan şi să ajungă la uzină. Autorităţile au arestat-o şi pe soţia atacatorului.

Statul francez se află în stare de alertă antiteroristă de jumătate de an, după atacul armat din ianuarie de la Paris. Atunci, redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo a fost vizată de focuri de armă, atacul fiind revendicat de jihadisţi. 17 oameni au murit în urma acelor incidente.

Ministru italian: Nicio țară nu se află la adăpost. Am ridicat nivelul de alertă în urma atentatelor


Liderii europeni reacționează, după atentatele de vineri. Ce măsuri au fost anunțate

 

Președintele Tunisiei: Nu putem face față singuri jihadiștilor.Trebuie aplicată o strategie globală