MENIU

Cel mai nou război sângeros trimite unde de șoc într-o lume deja tensionată

Zeci de oameni au murit în ultimele zile, sute de mii de persoane au fost nevoite să își părăsească casele: cel mai nou conflict într-o lume tensionată a izbucnit în Filipine, acolo unde forțele guvernamentale încearcă să facă față unei insurgențe a islamiștilor care vor să se afilieze Statului Islamic.

Forțele de securitate filipineze erau angajate în confruntări sângeroase cu militanții islamiști, luni, în orașul Marawi, în vreme ce așezările apropiate în care au ajuns mulți refugiați erau baricadate pentru a împiedica o eventuală extindere a conflictului.

Luptele din Marawi, oraș aflat pe insula Mindanao, cea mai sudică din arhipelagul flipinez, reprezintă cea mai gravă criză din mandatul preșdintelui Rodrigo Duterte.

Militanții Maute, pro-ISIS, ocupă încă părți ale orașului părăsit parțial de civili. Rezistența islamiștilor alimentează temerile potrivit cărora ideologia Statului Islamic s-ar putea extinde în sudul Filipinelor, țară majoritar creștină, și ar putea oferi susținere militanților din Indonezia sau Malaysia.

Autoritățile filipineze cred că militanții Maute și-au început asaltul înainte de luna sfântă a Ramadanului pentru a atrage atenția Statului Islamic și pentru a câștiga statutul de afiliat.

Martorii din Marawi spun că au văzut steagul ISIS și costumele negre specifice grupării.

Duterte a impus legea marțială în Mindanao, o insulă cu 22 de milioane de locuitori, o decizie criticată de unii parlamentari și activiști.

Un bilanț dat publicității de oficiali arată că 61 de militanți, 20 de militari și 19 civili au fost uciși de la începutul asaltului islamiștilor, care a avut loc marți.

 

Mai multe articole despre:
Filipine Statul islamic rodrigo duterte Marawi