Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după Brexit? Mărturii cutremurătoare
Românii din Marea Britanie se gândesc cu teamă la viitor. Odată cu ieşirea Regatului din Uniunea Europeană, drepturile muncitorilor străini nu vor mai fi garantate, iar conaţionalii noştri se tem că vor reveni vremurile în care est-europenii erau defavorizaţi.
Pe străzile Londrei, activiştii români merg din uşă în uşă la magazinele conaţionalilor pentru a le explica ce drepturi vor avea după Brexit. Asta după ce tot mai mulţi imigranţi din ţara noastră au început să se teamă pentru situaţia lor.
"Sunt îngrijoraţi că, la finalul negocierilor pentru Brexit, nu vor avea aceleaşi drepturi precum cei din ţări ca Franţa, Germania sau Spania. Da, există anumite legi care interzic Marii Britanii să negocieze separat cu ţări din U.E., dar nu ştim dacă va fi aşa sau nu.", spune Florina Tudose, activistă.
Frica românilor izvorăşte dintr-o experienţă tristă. Ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au avut mereu probleme cu libertatea de mişcare, iar dreptul la muncă pentru români şi bulgari a fost restricţionat până la 31 decembrie 2013.
"Întotdeauna m-am simţit inferioară şi discriminată. Nu este adevărat ce se spune despre români. Nu suntem toţi la fel, nu suntem toţi hoţi şi violatori.", spune Daniela Neamţu, muncitoare.
Mulţi români spun că se simt şi acum europeni de rangul doi.
"Est-europenii au făcut parte din ţări comuniste. Vorbim despre culturi diferite, stiluri de viaţă diferite. Italienii, francezii şi spaniolii au fost capitalişti, la fel ca britanicii.", spune George Dragnea, frizer.
Experţii din Regat spun că ţările din Estul Europei vor avea probabil de pierdut când Londra va negocia individual acordurile cu ţările Uniunii Europene.
"Politica nu va fi direcţionată împotriva lor, nu se vrea discriminarea celor din Europa Centrală şi de Est şi, într-adevăr, nu vor fi discriminaţi aceşti oameni. Dar va exista o discriminare faţă de cei cu calificări slabe, oameni care vin aici pentru muncă necalificată.", spune David Goodhart, analist.
Marea Britanie va declanşa oficial procedura de ieşire din UE pe 29 martie, iar ruperea de blocul comunitar va avea loc după doi ani.