Ce prevede acordul de pace de la Minsk, privind situația din Ucraina
Acordul de pace la care au ajuns cei patru lideri, care au purtat discuții la Minsk, privind situația din Ucraina, va intra, în vigoare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind compus din 13 puncte. La semnarea acordului au participat si liderii autoproclamatelor republici, Donetk și Luhansk, precum si un reprezentant al OSCE, fostul președinte ucrainean Leonid Kucima și ambasadorul rus, în Ucraina, care reprezintă "grupul de contact", informează Ziare.com.
Ce prevăd principalele puncte ale acordului de la Minsk:
1. Un armistițiu complet în estul Ucrainei. Intră în vigoare la ora 00:00, pe 15 februarie.
2. Retragerea armelor grele. Părțile au convenit asupra unei linii de separare. Kievul urmează să-și retragă artileria și alte echipamente de pe linia de front, în timp ce rebelii vor face acest lucru de pe linia de front, așa cum era aceasta în luna septembrie, înainte de avansările acestora în contraofensivă, din luna ianuarie. Zona de siguranță, monitorizată de OSCE, ar urma să aibă o întindere cuprinsă între 50 și 150 de kilometri, în funcție de raza de acțiune a armelor, iar retragerea va fi completă până la 1 martie.
3. OSCE își va folosi flota de drone și observatorii pe teren, precum și imagini din satelit și date radar, pentru a se asigura că ambele părți respectă acordul.
4. Kievul și rebelii vor negocia termenii, privind viitoarele alegeri locale, din zonele controlate de rebeli, ceea ce îi va aduce pe aceștia înapoi în cadrul legal ucrainean. În schimb, Kievul va adopta legislația pentru autoguvernare ce va fi acceptabilă pentru republicile autoproclamate.
5. Kievul va declara o amnistie generală pentru rebeli.
6. Un schimb al tuturor prizonierilor trebuie să fie incheiat la cinci zile dupa retragerea completă.
7. Convoaielor de ajutoare umanitare li se va permite accesul complet la cei nevoiasi, din zonele afectate de confruntari, fiind asigurat un mecanism internațional de funcționare.
8. Kievul va restabili legăturile economice, plățile sociale și serviciile bancare în zonele separatiste, care au fost tăiate anterior, în semn de răspuns la alegerile organizate de republicile autoproclamate. Guvernele acestora vor continua impozitarea și plățile pentru utilități, însă această prevedere este subiectul unor viitoare negocieri.
9. După ce sunt organizate alegeri locale, în regiunile Donetk și Luhansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granițelor acestora cu Rusia. Tranziția ar putea să dureze, din cauza nevoii unei reforme constituționale complete în Ucraina.
10. Toate trupele străine, armamentul greu și mercenarii vor fi retrași din Ucraina. Grupările armate ilegale vor fi dezmembrate, însă autorităților locale din Donetk și Luhansk li se va permite să aibă unități de miliție legale.
Mai multe pe Ziare.com.