MENIU

Ce păţesc părinţii care refuză vaccinarea celor mici, în Italia

Vaccinarea obligatorie a copiilor se va aplică imediat în Italia. Copiii până la şase ani trebuie vaccinaţi pentru a fi primiţi la grădiniţă, iar părinţii care îşi trimit copiii la şcoală riscă amenzi dacă copiii lor nu au fost imunizaţi, a decis Guvernul italian. 

Dacă familia refuză vaccinarea, va trebui să plătească o amendă anual.

„Lipsa de măsuri ferme de-a lungul anilor şi răspândirea teoriilor antivaccinare, mai ales în ultima perioadă, au dus la reducerea numărului de imunizări", a declarat şeful Guvernului italian, Paolo Gentiloni, citat de Reuters. Decretul de lege intră în vigoare imediat, dar va trebui confirmat de Parlament în termen de 60 de zile.

Cele 12 vaccinuri obligatorii pentru primirea în creşe şi grădiniţe sunt: antidifterie, antitetanos, antipoliomielita, antihepatita B, antipertussis, anti-Haemophilus B, antirubeolic, antiurlian, antirujeolic, antimeningococ C, antimeningococ B şi antivaricelă, conform bzi.ro.

Italia se confruntă cu o epidemie de rujeolă, după scăderea ratei vaccinărilor. În Italia s-au înregistrat 2,395 cazuri de rujeolă (pojar), comparativ cu 840 în 2016 şi 250 în 2015. Turiştii care vin în Italia sunt avertizaţi în legătură cu expunerea la această boală cu potenţial mortal.