Ce este sindromul omului înțepenit, boala foarte rară pe care o are Celine Dion - Suferința teribilă prin care trece
Sindromul persoanei rigide (SPR), cu care a fost diagnosticată îndrăgita cântăreaţă canadiană Celine Dion, este o patologie neurologică rară, caracterizată printr-o rigidizare musculară progresivă şi episoade repetate de spasme musculare dureroase.
Celine Dione suferă de sindromul omului înțepenit/rigid sau boala Moersch-Woltman. Este o tulburare neurologică rară, caracterizată prin rigiditatea progresivă. Specialiștii nu au putut stabili exact o cauză specifică a acestei afecțiuni, din cauza numărului mic de cazuri.
Celine Dion a transmis joi un mesaj sfâșietor în care a dezvăluit de ce boală suferă. Artista abia și-a reținut lacrimile când a vorbit și de bucuria pe care o are pe scena și cât de mult îi va lipsi, fiind nevoită să-și anuleze turneul european de anul viitor, inclusiv și concertul programat în luna iulie în țara noastră.
DE CE APARE SINDROMUL OMULUI ÎNȚEPENIT/RIGID
Deşi cauza exactă a acestui sindrom este necunoscută, medicii cred că este vorba despre o maladie autoimună şi care se manifestă uneori alături de alte boli autoimune, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
Diagnosticul se bazează în principal pe examenul clinic şi este confirmat prin identificarea unor anticorpi şi a unor anomalii electromiografice (o examinare obligatorie în cazul maladiilor neurologice - n.r.) caracteristice.
O scanare a măduvei spinării poate să permită excluderea cauzelor mecanice, precum prezenţa unei hernii de disc sau a unui chist la nivelul măduvei osoase.
Primele cazuri de SPR au fost documentate în 1956. Sindromul persoanei rigide a fost descris în literatura medicală sub numeroase denumiri diferite. Descris iniţial ca "sindrom al bărbatului rigid", numele acestei boli a fost modificat, pentru că boala poate să afecteze persoane de toate vârstele şi de ambele sexe. De fapt, majoritatea persoanelor atinse de această afecţiune sunt femei.
SPR este o maladie extrem de rară. Potrivit organizaţiei americane NORD, care doreşte să aducă un sprijin persoanelor afectate de boli rare, incidenţa SPR ar fi de aproximativ 1 caz la 1 milion de persoane.
SIMPTOME SINDROMUL OMULUI ÎNȚEPENIT/RIGID - VÂRSTA LA CARE APAR
Potrivit Orphanet, un portal online dedicat bolilor rare şi medicamentelor aferente, vârful de incidenţă se situează în jurul vârstei de 45 de ani, iar simptomele evoluează de-a lungul lunilor şi anilor.
Rigiditatea musculară fluctuează adeseori (se agravează, apoi se ameliorează) şi survine, în general, în acelaşi timp cu spasmele musculare.
Aceste spasme pot să se producă întâmplător sau să fie declanşate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv de un zgomot brusc sau de un contact fizic uşor.
TRATAMENT SINDROMUL OMULUI ÎNȚEPENIT/RIGID
Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor specifice care se manifestă la fiecare individ, ceea ce necesită adeseori abordări non-medicamentoase (stretching, termoterapie, hidroterapie, masaj, acupunctură, etc.).
Anumite medicamente pot fi utilizate şi ele pentru a trata rigiditatea musculară şi spasmele episodice.
Dacă nu este tratat, SPR poate să evolueze spre dificultăţi în deplasare şi să aibă un impact semnificativ asupra capacităţii unei persoane de a efectua activităţi zilnice de rutină.