MENIU

Ce este CAPTAGON, botezat „cocaina săracilor”, drogul găsit la luptătorii Hamas VIDEO

Captagon - drogul care face ravagii în Orientul Mijlociu. Foto/Profimedia

Conform armatei israeliene, auspra luptătorilor Hamas au fost găsite pastile, identificate ca fiind Captagon, un drog ieftin, pe bază de amfetamină, botezat și „cocaina săracilor”.

Mulți dintre membrii Hamas care au participat la acel masacru au înghițit Captagon, o amfetamina produsă în Liban și Siria și cunoscută ca fiind folosită de teroriștii ISIS, dezvăluie postul israelian Channel 12, care a vorbit despre faptul că armata israeliană a descoperit astfel de tablete la locul masacrelor și în buzunarele prizonierilor Hamas: „S-au găsit pastile din acel narcotic în buzunarele membrilor Hamas care au fost uciși în lupte”. 

Captagon a fost la origine denumirea comercială a unui medicament psihoactiv produs în anii ’60, care conținea fenitilina ca ingredient activ. Captagon era prescris ca tratament pentru tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD), narcolepsie și ca stimulent al sistemului nervos central. Fiecare tabletă de Captagon conținea 50 mg de fenitilină, un compus sintetic din familia fenetilaminelor, din care face parte  și amfetamina. Fenitilina este metabolizată ca amfetamină și teofilină – un stimulent înrudit cu cafeina.

 

Un medicament interzis

 

În prezent, medicamentul Captagon nu se mai produce și nu se mai comercializează. Încă din 1986, fenitilina a fost inclusă în Tabelul II al Convenției Națiunilor Unite contra traficului ilicit de stupefiante şi substanţe psihotrope. În urma acestei încadrări, țările semnatare ale Convenției au interzis producția și comercializarea acestei substanțe.

În schimb, un raport al Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Dependențelor de Droguri (EMCDDA) a compilat informații relevante ce țin de producția, traficul și consumul unui drog de stradă care se folosește de denumirea și de logoul original al medicamentului Captagon, dar a cărui compoziție este adesea diferită de cea a medicamentului și are variații foarte mari în funcție de locul unde este produs.

 

Drog de stradă

 

Conform raportului EMCDDA, captagonul este folosit în prezent ca drog cu efect stimulent în multe țări din Orientul Mijlociu, dar și în țări de la granița Orientului Mijlociu cu Uniunea Europeană. Tabletele – produse și comercializate ilicit – au o compoziție variabilă și conțin adesea un cocktail de substanțe, care includ (dar nu se rezumă la) amfetamină. Anumite rapoarte au trasat o corelație între folosirea acestui drog și acte de terorism din Europa sau grupări teroriste care operează în zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

În cadrul unui raport al International Narcotics Control Board (INCB), „până la finalul anului 2009, stocurile globale de fenitilină se epuizaseră aproape complet” și nicio țară nu mai produce substanța în mod oficial. În ciuda acestei declarații, rapoarte privind traficul și captura unor cantități importante de tablete marcate cu logo-ul Captagon au continuat să fie înregistrate de autoritățile din Orientul Mijlociu în următorii ani, semn că fostul medicament a continuat să fie produs și comercializat ilegal ca drog de stradă.

În cadrul investigației sale, EMCDDA a analizat acest fenomen și a concluzionat că tabletele vândute în prezent pe piața neagră drept „Captagon” au o compoziție adesea diferită de cea a medicamentului original și că această compoziție are variații semnificative în funcție de producător. Raportul EMCDDA a compilat date privind compoziția tabletelor capturate marcate cu logo-ul „Captagon” din: Arabia Saudită, Bulgaria, Iraq, Iordania, Liban, Serbia, Turcia și Yemen, în perioada 1992-2013. Rapoartele de laborator arată că principala substanță psihoactivă din tabletele confiscate de autorități este amfetamina, prezentă în cantităti variabile și adesea combinată cu alte substanțe.

 

Legături între Europa de Est și Orientul Mijlociu

 

Conform raportului EMCDDA, Captagon este produs și comercializat în prezent în special în țările din Orientul Mijlociu, însă autoritățile au descoperit conexiuni importante cu grupuri criminale din Europa de Est. Amfetamina produsă în Europa este adesea transportată, prelucrată și comercializată drept Captagon în țările din Orientul Mijlociu.

În anul 2015, autoritățile din Liban au raportat o captură record de 15 milioane de tablete de captagon. În perioada 2010-2014, aproape cinci milioane de tablete sau 1,43 tone de captagon au fost confiscate în cinci țări ale Peninsulei Arabice (Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Yemen), conform datelor raportate de autoritățile din aceste țări către United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Zeci de milioane de tablete, multe marcate cu logo-ul Captagon, au fost confiscate în aceeași perioadă în Iraq, Iordania, Liban si Siria.

În final, raportul EMCDDA adresează speculațiile care leagă folosirea acestui drog de atacurile teroriste care au avut loc în ultimii ani  în Europa, sau de atacurile unor grupări radicale, extremiste din Siria. În mass-media, Captagon a primit adesea denumirea de „drogul teroriștilor”. Concluziile raportului sunt că nu se poate trasa o legătură clară între folosirea Captagonului ca drog și atacurile teroriste, deși folosirea drogurilor cu efecte stimulente este frecvent întâlnită și raportată în rândul combatanților din multe zone de conflict.

SURSA

Mai multe articole despre:
captagon droguri luptatori hamas captagon hamas