MENIU

Cazul unui bărbat de 68 de ani care a stat în comă. Pacientul spune că suntem în anul 1980 și are o iubită de 19 ani

Un bărbat italian în vârstă de 68 de ani a trecut printr-o experiență dramatică după ce a suferit un accident rutier care l-a lăsat în comă. Când s-a trezit, el credea că trăiește în anul 1980 și că are doar 24 de ani. Luciano D'Adamo, victima accidentului, și-a pierdut amintirile din ultimii 40 de ani și nu-și mai recunoaște nici soția, nici fiul, potrivit relatărilor din presa italiană.

Accidentul care i-a dat viața peste cap

Accidentul a avut loc în 2019, când Luciano a fost lovit de o mașină. După o perioadă în comă, el s-a trezit cu amintirile blocate în trecut, fiind complet confuz când a realizat că persoanele care îl înconjoară sunt necunoscute pentru el. Ultima sa amintire clară era momentul când ieșea din casa mamei sale în 1980, iar șocul a fost cu atât mai mare când a aflat că mama lui decedase cu mulți ani înainte.

În timpul spitalizării, Luciano a fost înconjurat de familia sa, inclusiv soția și fiul său, dar pentru el, aceste relații erau de neînțeles. El încă trăia cu gândul că este logodit cu iubita sa din tinerețe, o tânără de 19 ani, și nu avea nicio idee despre viața pe care o construise între timp.

Un moment care a subliniat decalajul temporal pentru Luciano a fost când a cerut să-și sune mama. Când o asistentă i-a oferit un telefon mobil, bărbatul nu a înțeles cum să îl folosească, fiind complet dezorientat de tehnologia modernă, pe care nu o cunoștea. În 1980, telefoanele mobile erau o raritate, iar modelele actuale i-au părut complet străine.

Luciano trăiește o viață complet nouă

Adaptarea la noile realități nu a fost deloc ușoară pentru Luciano. Faptul că nu-și recunoaște apropiații și că s-a trezit într-o lume mult diferită față de ceea ce își amintea i-a provocat multă suferință. De multe ori, el a povestit că întâlnește oameni care îl salută, iar el se vede nevoit să pretindă că îi recunoaște, deși nu are nicio idee cine sunt.

Într-un moment de tristețe, Luciano a mărturisit că i-a spus soției sale că și-ar dori să zboare cu avionul, neștiind că, de fapt, făcuse deja o călătorie la Paris cu ea. Acest mic detaliu l-a făcut să realizeze cât de multe momente importante a pierdut din viața sa.

În prezent, Luciano este sub supravegherea medicilor, care încearcă să-l ajute să se adapteze la schimbările majore din viața sa și să umple golurile din memorie. Adaptarea la o lume nouă și la o viață pe care nu și-o amintește reprezintă o provocare zilnică pentru bărbatul care, în mintea sa, încă trăiește în 1980.