MENIU

Casa Albă, reacție după propunerea lui Trump ca Japonia, Coreea de Sud să obțină arme atomice

Casa Albă consideră că perspectiva Japoniei și Coreii de Sud de a obține arme nucleare ar fi incredibil de destabilizatoare. Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, la o zi după ce principalul candidat republican la președinție, Donald Trump, a declarat că acești doi aliați ai SUA ar trebui să construiască astfel de arme pentru a descuraja inamicii, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Sugestia dlui Trump că într-un fel ar trebui să încurajăm aliații noștri în Coreea de Sud să dezvolte arme nucleare este direct contrară unei politici urmate de mult timp de Statele Unite și pe care comunitatea internațională o sprijină de mult timp", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, în briefingul de presă cotidian.

Reamintim că Donald Trump declara, marți, că este în favoarea dotării Japoniei cu arma nucleară pentru a se proteja de Coreea de Nord, estimând că protecția americană costă prea scump SUA, potrivit AFP.

"Cea mai mare parte a oamenilor nu știu că ne ocupăm de necesitățile militare ale Japoniei. Poate că trebuie făcută o schimbare. Pakistanul le are (arme nucleare). China le are. Multe alte țări le posedă. Ar fi mai bine dacă Japonia s-ar proteja ea însăși împotriva acestui nebun din Coreea de Nord", a adăugat el, făcând referire la liderul nord-coreean Kim Jong-Un. "Nu ați prefera într-un fel ca Japonia să aibă arma nucleară când Coreea de Nord are arme nucleare?", declara aceasta într-o emisiune la CNN.

Miliardarul republican lansase ideea în cadrul unui interviu publicat în weekend-ul trecut de New York Times. El sugerase retragerea trupelor americane aflate în Coreea de Sud și în Japonia dacă cele două țări asiatice nu-și majorează contribuțiile la buget pentru a întreține desfășurarea acestor forțe americane.